Imamo 27 posto manje oboljelih u tjedan dana, ali u Europi su od nas gori samo Luksemburg i Litva

Danas je u Hrvatskoj 766 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 80 osoba.

Capak je rekao da je 4014 ljudi testirano. U odnosu na prošli tjedan manje je zaraženih, ali je i nešto manje testiranih.

“Imamo 27 posto manje oboljelih nego u tjednu prije. 1102 je naša trenutna stopa incidencije u dva tjedna te smo u EU trenutno na 25. mjestu od 27 u Europskoj uniji”, rekao je Capak te dodao da su gori samo Luxemburg i Litva.

Po mortalitetu smo nešto bolji, na 18. smo mjestu u Europskoj uniji.

Potom se obratio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Postotak pozitivnih u testiranjima je ispod 30 posto. U Gradu Zagrebu imamo 114 bolesnika, i sve ostale županije imaju ispod 100. Ima nekoliko županija koje imaju po jednog novozaraženog”, izvijestio je Beroš.

Alemka Markotić prokomentirala je pojavu novog soja virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

“Nema još previše informacija dostupnih. Vidimo da se drugi val po svome intenzitetu razlikuje od prvog i tu treba uzeti u obzir razne čimbenike. Među njima su i virusni tipovi i podtipovi te mutacije virusa. Ono što se vidjelo od listopada zabilježeno je da je nekoliko sojeva karakterizirano s dodatnim mutacijima koje su se počele klasterizirati u Londonu te u dijelovima Walesa te na još nekim mjestima”, rekla je Markotić.

Vidjelo se da je odvaja taj jedan klaster virusa, utvrđeno je da imaju određene mutacije, dodala je Markotić.

“Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da jedan dio je odgovaran za brže vezivanje virusa, to brže i jače vezivanje definitivno je moglo posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi, što je i zabilježeno. Čini se da je kod ovog tipa virus Ro puno brži. Ipak, znanstvenici napominju da se sve još uvijek se sve uzima s rezervom”, pojasnila je Markotić.

Drugi dio je značajan a koji smo vidjeli, je određena mutacija koja bi mogla utjecati na imunološki sustav, ustvrdila je Markotić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...