Izdan alarm za cijelu zemlju, DHMZ objavio posebno priopćenje: “Stižu opasne vremenske pojave”

DANAS počinje klimatološka zima (kalendarska počinje 21. prosinca), a već prve njene dane obilježit će zimski uvjeti – snijeg, susnježica, poledica, obilna kiša, jaka i olujna bura i jugo, objavio je DHMZ u posebnom priopćenju.

U nastavku njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U srijedu i četvrtak u Genovskom zaljevu se stvara ciklona koja će se, prema najnovijim dostupnim prognostičkim izračunima, najvjerojatnije premještati nad Jadran (Slika 1.). Položaj i kretanje središta te ciklone u prethodnim su izračunima pokazali stanovitu nepouzdanost i skokovitost što je rezultiralo i određenim promjenama u prognozi zimskih vremenskih obilježja koja se predviđaju za srijedu i četvrtak. Dakako, razvoj situacije neprekidno se i pozorno prati i dalje.

Prema istoku kontinenta smještena je anticiklona u kojoj se nagomilao vrlo hladan zrak. U kombinaciji s navedenom ciklonom, koja donosi vlažan zrak s juga, u našim će krajevima biti oborina, ponegdje i obilnih. Jačat će i vjetar – jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu, u Dalmaciji jako i olujno jugo i istočnjak. Na udare brzina vjetra mjestimice veća i od 90 km/h (Slika 2.). U četvrtak će bura na sjevernom Jadranu slabjeti.

Prije srijede uglavnom će još biti suho, a u srijedu na Jadranu kiša, u zapadnim krajevima unutrašnjosti snijeg, najprije u gorju (u istočnim krajevima u srijedu većinom bez oborina, a zatim malo kiše). No po visini će ispred ciklone s juga postupno pritjecati topliji zrak zbog čega će snijeg postupno prijeći u zrnca, susnježicu i kišu, najprije u južnoj Lici i središnjim predjelima. Zbog hladnog tla i prizemnih slojeva zraka velika je vjerojatnost smrzavanja kiša na tlu te upozoravamo na veliku vjerojatnost nastanka poledice (Slika 3.).

Snježni pokrivač nastat će osobito u Gorskome kotaru i sjevernoj Lici, gdje će do kraja četvrtka snježne oborine vjerojatno biti obilnije uz visine snijega na tlu ponegdje više i od 20 cm. Susnježica i snijeg u srijedu su mogući i u unutrašnjosti Istre i podno Velebita nošene burom. Na Jadranu će biti obilne kiše, u Dalmaciji i grmljavine, a nerijetko se tijekom dva dana očekuje ukupno i više od 50 mm (Slika 4.). Upozoravamo da je u Dalmaciji lokalno moguće više i od 100 mm uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava te – u kombinaciji s jugom – plavljenja riva.

Zbog svega opisanog, zimske će uvjete u srijedu i četvrtak pratiti i opasne vremenske pojave za koje tek slijede upozorenja: obilna kiša i olujni vjetar na moru, obilniji snijeg u gorju, snježni pokrivač ponegdje i u nizinama na sjeverozapadu, te kiša koja se smrzava na tlu i stvara opasnu poledicu. Upozoravamo i na probleme u prometu. Savjetuje se redovito pratiti prognoze i upozorenja na našim stranicama, te u skladu s time prilagoditi aktivnosti, a osobito putovanja.

Prognoza za sutra

Pretežno oblačno, na Jadranu s kišom, u unutrašnjosti snijegom, a ponegdje i kišom koja se smrzava u dodiru s podlogom. Na Jadranu i područjima uz njega oborina će mjestimice biti obilna, dok će na istoku biti rijetka pojava.

Deblji snježni pokrivač očekuje se u gorskim predjelima, a najveća vjerojatnost poledice bit će u južnoj Lici i središnjim krajevima. Vjetar na kopnu slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, u Dalmaciji jugo.

Temperatura zraka na kopnu uglavnom između -4 i 2 °C. Na Jadranu najniža jutarnja od 3 do 8, na jugu i malo viša, a najviša dnevna temperatura između 5 i 10 na sjevernom dijelu te od 10 do 15 °C u Dalmaciji.

Zbog kiše, snijega i jakog vjetra za srijedu su za cijelu državu izdana upozorenja putem Meteoalarma. Crveni alarm na snazi je za Liku i Gorski kotar zbog obilnog snijega i kiše koja se može smrzavati u dodiru s tlom. Za podvelebitsko područje crveni alarm izdana je zbog snažnih udara vjetra. Narančasta uzbuna na snazi je za sjeverozapadni dio unutrašnjosti i Banovinu zbog najavljene susnježice i snijega, a za Istru, sjeverno primorje i najveći dio otoka zbog olujnog vjetra. U ostatku Hrvatske na snazi je žuta uzbuna zbog vjetra, snijega ili kiše, javio je Index.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi