Kapović: “Kad tražite od države da radi svoj posao, narušavate im nirvanu i dobijete po glavi”

Kriza je pokazala da su neke lokalne sredine posebno izdržljive. Otok Vir nadmašio je sve domaće turističke destinacije prema broju noćenja. U Novom danu gostovao je načelnik Vira, Kristijan Kapović i kritički se obrušio na “centralnu državu” koja kako kaže, baca prašinu u oči s pokušajima reforme, štedi na lokalnim samoupravama, a ne smanjuje svoj aparat.

“Ove izmjene su kozmetičke i smiješne. Praktično je to bacanje dimne bombe. Moramo raščistiti: nisu problem i teret jedinice lokalne samouprave. U RH ima u javnom sektoru zaposleno skoro 500.000 građana, od toga samo 50.000 radi u lokalnoj razini, a 450.000 radi u državnim poduzećima, ministarstvima, agencijama, državnim tijelima, dakle u centralnoj državi. Ja ne znam kako 50 tisuća ljudi može biti problem a 450 tisuća nije problem i kako se to na lokalnoj razini mogu napraviti uštede a na državnoj ne može? Govoriti o lokalnim šerifima u najcentraliziranijoj državi je medijski spin koji je prodan javnosti”, rekao je Kapović.

“Nema tu puno otpora s lokalne sredine jer u 90% slučajeva moje kolege vuku snagu iz stranačke elite, jer ako je stav stranačke elite da je to tako neće se buniti nitko onaj protiv onih koji su ga postavili. Mi govorimo o prevelikim ovlastima a ovlasti lokalne samouprave su nikakve. To zvuči oporo. Ali jedini spas je da se smanji ovih 450 tisuća državno zaposlenih a ostali da se snađu na tržištu rada. Ja ne smatram da su plaće velike u javnom sektoru ali ima negativne selekcije. Mnogi zaposleni su, na žalost, potkapacitirani i ne mogu iznijeti posao ni državne ni lokalne samouprave”, rekao je.

Polovica vlasnika vikendica na Viru su stranci

Više je od 8400 vikendica na Viru, a polovica su strani vlasnici i to iz 28 zemalja svijeta, čak iz Kanade, Australije i Amerike.

“Na primjeru Vira se vide rezultatu. Mi smo pješice od kuće do kuće radili evidenciju i registrirali na terenu, išli smo registrirati sivu i crnu zonu turizma, rezultati su vidljivi. 15 godina smo radili na redu i radu na otoku, nismo prepustili da taj posao odrađuje netko drugi koji je doduše plaćen za to, a to je državna uprava jer očekivati od državne uprave koja je rak-rana ove države, to vam je uzaludan posao”, rekao je Kapović.

Kad tražite od države da radi svoj posao – narušavate im nirvanu

Alate i oruđe za upravljanje prostorom nemaju općine i gradovi. Alati i oruđe za upravljanje prostorom su u rukama države, Vlade i ministarstva graditeljstva, kazao je u Novom danu.

“Državni su inspektori koji kontroliraju gradnju. Nama su čak i oduzete neke ustavne ovlasti. Teško je ratovati s državom. 17 sam godina načelnik, ali dolazim iz poduzetništva i materijalno sam zbrinut, ne ovisim o svojoj poziciji. Godinama već prozivam državu. Ta bitka je započela prije 15 godina, kada sam prvi put prozvao državu, ukazao da represivni aparat, Državno odvjetništvo, inspektorat i državna uprava ne rade svoj posao. Oni su instrument politike. Kad tražite od njih da rade svoj posao, narušavate njihovu nirvanu. I onda dobijete i po glavi. Ja sam dobio po glavi, ali stojim na nogama. To je moje iskustvo 17 godina vođenja lokalne samouprave”, rekao je Kapović.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...