Konačno je gotovo! Elektori su potvrdili Bidenovu pobjedu – službeno!

Izabrani američki predsjednik Joe Biden dobio je dovoljno elektorskih glasova i sada je i službeno potvrđena njegova pobjeda na američkim izborima.

Bidenovu pobjedu potvrdilo je 55 elektora iz Kalifornije, nakon čega je prešao potrebnu brojku od 270 elektorskih glasova koja mu osigurava pobjedu.

Za Bidena su, između ostalih, ranije glasali i elektori saveznih država Georgije (16), Nevade (6), Arizone (11), Pennsylvanije (20), Wisconsina (10) i New Yorka (29). Upravo u toj državi dva elektorska glasa dali su bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna tajnica i njegova supruga Hillary Clinton jer su među 29 elektora kojima raspolaže New York.

Glasanje u svih 50 država

Tijekom dana u svih 50 američkih saveznih država i Washingtonu odvijalo se glasovanje na kojima elektori tradicionalno glasaju u skladu s odlukom većine u svojoj saveznoj državi.

Biden je, prema rezultatima izbora, osvojio glasove 306 elektora, a Trump 232. Očekuje se da će se nakon završenog glasanja na izbornom kolegiju javnosti obratiti novoizabrani predsjednik Biden s govorom o otpornosti američke demokracije.

Trump najavio da će priznati poraz

Glasovi dani u ponedjeljak bit će poslani Kongresu na službeno prebrojavanje 6. siječnja, što je završna faza američkog izbornog procesa, kada bi sadašnji američki potpredsjednik Mike Pence trebao objaviti da je Biden novi predsjednik.

Trump je rekao krajem prošlog mjeseca da će napustiti Bijelu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bidena, ali je od tada nastavio neviđenu kampanju kako bi preokrenuo svoj poraz, prenosi Telegram.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...