Koronakriza i Zadarska županija; Potrošnja kućanstava smanjena za 6,8 posto, a nezaposlenost porasla za 21,7 posto

I Zadarska županija suočava se s posljedicama zdravstvene krize uzrokovane pandemijom COVID 19.

Negativni gospodarski učinci vidljivi su prvenstveno u gubitcima dohotka i radnih mjesta.

Kada kompariramo 2019. i 2020. godinu, na području Zadarske županije prema podacima HZZ-a bilježimo rast registrirane nezaposlenosti od 21,7 posto u razdoblju siječanja do listopada.

Smanjenja je likvidnost i solventnost poduzeća zbog smanjene ekonomske aktivnosti te je očekivano smanjena potrošnja kućanstava od 6,8 posto i bruto investicija od 6,3 posto za prvih šest mjeseci.

Procjenom Državnog zavoda za statistiku za treće tromjesečje 2020. godine BDP je realno manji za 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Istodobno prema dostupnim informacijama za domaće gospodarstvo i međunarodno okruženje, predviđa se da će u 2020. gospodarski pad iznositi 8 posto.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...