Ledena kiša paralizirala veliki dio Hrvatske; Prijeti elementarna nepogoda, obustavljen promet na mnogim prometnicama!

Početak klimatološke zime protječe u znaku utjecaja sredozemne ciklone. U dijelu unutrašnjosti donijela je prvi sezonski snijeg, u Lici i Gorskom kotaru jučer su pale značajnije količine snijega, a snježnih je pahulja na sjevernom Jadranu povremeno bilo prilično nisko.

U Dalmaciji su već u srijedu ponegdje pale značajnije količine kiše, iako je to tek početak iznimno dugog kišovitog razdoblja. Samo u četvrtak ponegdje će pasti 50 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, a sljedećih 10-ak dana moglo bi lokalno pasti i više od 200 litara.

Ove noći u Lici, ali i dijelu Gorskog kotara i zaleđa Kvarnera snijeg je prešao u vrlo opasnu pojavu kiše koja se smrzava u dodiru s tlom.

Iznimno se rijetko viđa situacija koju je HAK dojavio u 1 sat iza ponoći:

Zbog kiše koja se ledi u dodiru s tlom za sav promet zatvorene su:
dionica autoceste A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika, u oba smjera;
DC1 Karlovac-Gračac;
DC25 Korenica-Lički Osik;
DC42 Poljanak (g.ž.KA) – Poljanak (g.ž.LS);
DC52 Špilnik-Korenica;
DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;
DC218 Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje;
DC429 Selište Drežničko (g.ž.KA) – Prijeboj (D1);
DC522 čvor Udbina (D1) – čvor Gornja Ploča (A1).

Zbog kiše koja se ledi u dodiru s tlom prometuje se krajnje otežano na pojedinim cestama u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji. Pripaziti treba na poledicu i odrone.

Ledom okovan Južni Velebit danas u popodnevnim satima!
Ice covered south Velebit today!
02.12.2020.
© Marin Pitton

Objavljuje Marin Pitton PhotoartSrijeda, 2. prosinca 2020.

Kako nastaje ledena kiša?

Ledena kiša nastaje kada dođe do poremećaja uobičajene situacije temperature zraka po slojevima. Toplije je u visini nego u prizemlju. Tako da po visini nije dovoljno hladno za stvaranje snježnih pahulja, ali se kapljice lede u dodiru s tlom jer je tamo 0 stupnjeva ili hladnije. Upravo se takav slučaj dogodio u noći sa srijede na četvrtak u Lici. Da stvar bude gora, pada obilna kiša uz grmljavinu pri temperaturi zraka od -2°C. Tak dolazi do sve deblje kore leda koja se prima za sve na što padne. Ako ova opasna pojava potraje, led se može toliko nagomilati da počinju pucati čak i debela stabla, električni stupovi itd. Ledena kiša predstavlja posebnu opasnost na cestama, a vrlo je opasna i za pješake.

Trenutačna situacija u Lici, zaleđu Kvarnera i dijelu Gorskog kotara, blago rečeno, ne izgleda obećavajuće, javlja Dalmacija Danas.

Ledene kiše već je u srijedu tijekom dana bilo na južnom Velebitu, a prizore je snimio zadarski fotograf Marin Pitton.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...