LOŠA SITUACIJA Capak: “Višu stopu zaraze od nas u EU ima samo Luksemburg”

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije.

U ponedjeljak je zabilježeno 1.886 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-V. Preminulo je 59 osoba, izvijestili su na početku konferencije.

Capak o situaciji u Hrvatskoj

Krunoslav Capak izvijestio je o situaciji: “U ponedjeljak prije tjedan dana imali smo 1830, zadržavamo se na istim brojkama. Incidencija je visoka, 1154 na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana. Time smo na 26. mjestu na ljestvici zemalja EU, višu incidenciju ima Luksemburg. S mortalitetom smo na 14. mjestu sa stopom smrtnosti od 515 na milijun stanovnika. Imamo 35,6% udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Viši postotak pozitivnih od nas u EU imaju Bugarska i Poljska.

Izdali smo dokument o obvezi nošenja maske za one koji su preboljeli bolest. To je zato što još ne znamo kako stečena imunost utječe na transmisiju i je li moguće da osoba koja je imuna, ipak prenese bolest. Zasad nema dokaza da imuni ne mogu prenijeti bolest i zato i preboljeli moraju nositi masku. Isto će biti i nakon cijepljenja. Dodatan razlog za masku su druge respiratorne infekcije od kojih maske štite i svi koji su preboljeli covid, trebaju i dalje nositi maske gdje je to obavezno i preporučeno.

U subotu je isporučeno 135.000 komada brzih testova. 80.000 podijeljeno je domovima za starije da dobijemo bolji uvid u epidemiološku situaciju. To neće biti dijagnostički zahvat”, naglasio je i dodao: “Ostatak je distribuiran hitnoj pomoći i hitnim prijemima za brzu dijagnostiku, naročito noću. Sljedeća tranša tih testova dolazi vjerojatno krajem tjedna, za zavode za javno zdravstvo i liječnike obiteljske medicine.”

Beroš i Markotić o bolnicama

Ministar Vili Beroš objasnio je situaciju u bolničkom sustavu: “Nastavljamo na suradnji. Uspostavili smo suradnju između Klinike za infektivne bolesti i KB Dubrave, no covid pozitivni se liječe i u drugim ustanovama pa se suradnja nastavlja. Jučer je stručni tim Klinike za infektivne bolesti bio u Varaždinu i krenula je razmjena informacija. Zahvaljujem službi za telemedicinu koja je počela s osnivanjem centara u zdravstvenim ustanovama u RH, a referentni centar će biti u Klinici za infektivne bolesti. Time će se ujednačiti pristup bolesnicima.”

Alema Markotić je ispričala o tom posjetu: “Jučer smo kolega Lukšić i ja s kolegama bili u posjetu u Varaždinu da im damo potporu i razgovaramo o problemima. Sve kolege ondje su napravili izniman napor za kvalitetno zbrinjavanje bolesnika. Dogovorili smo se da ćemo s telemedicinom razmjenjivati informacije i učiti o ovoj bolesti. Izmjenjivat ćemo iskustva i sigurni smo da će to biti na dobro bolesnika.”

Božinović o kaznama i mjerama

Odgovarajući na pitanja Davor Božinović se osvrnuo na kazne i provođenje provjera: “U posljednja 24 sata inspektori su izvršili 2.442 nadzora poslovnih subjekata i izdali 54 usmenih upozorenja i jedan prekršajni nalog od 30.000 kuna. Ravnateljstvo civilne zaštite imali su 1.778 nadzora sa 265 nepravilnosti. Na licu mjesta otklonjeno je 237. Policijski službenici proveli su nadzor 8.743 objekta pri čemu je u 7 objekata utvrđeno kršenje mjera i bit će podneseno 7 prekršajnih naloga. Provode se dva kriminalistička istraživanja zbog sumnje u širenje zarazne bolesti. Bilo je 63 kršenja mjera samoizolacije građana.”

Svi službenici djeluju edukativno. Tek kad se sugovornik korigira ponašanje, onda se pristupa pisanjima izvješća, tj. prekršajnim nalozima, dodao je i rekao da se u ovom trenutku razgovara s predstavnicima trgovina da se pojača orgraničavanje broja kupaca koji mogu biti unutra. “Što se tiče škola, ministar Fuchs je na liniji i danas sa svim županima i razgovaraju o eventualnim korekcijama prvotnih planova. O tome će biti riječi na sjednici Vlade.

Više smo puta javno rekli da se sve odluke donose na temelju epidemiološke situacije. Kad se mjere donose, kad vidimo da prethodne nisu polučile rezultat, prema tome se gradiraju. Najavljivali smo ih i donosili, ali smo svima dali šansu da onaj set mjera koji je dotad bio na snazi, da se uzme ozbiljno jer, da su se te liberalnije mjere dosljedno provodile, vjerojatno ne bi bilo potrebe za dodatnima. Činjenica je da je ovo zajednička zadaća koja pred sve nas, i institucije i građane, daju zahtjev za solidarnim pristupom jer i kad se donose mjere, donose se na temelju procjene u kojoj mjeri mogu biti prihvaćene. I primjena novog zakona krenula je edukativno, a ne represivno. Cilj je smanjiti kontakte, pridržavati se osnovnih mjera zaštite, i kad bismo svi to prihvatili i ponavljali, onda bismo bili u boljoj epidemiološkoj situaciji.”

O apelu znanstvenika i komunikaciji

Apel znanstvenika komentirala je Alemka Markotić: “Svatko od nas je od početka epidemije prošao čitav niz online sastanaka gdje smo vrlo često razmjenjivali mišljenja, a ona su često različita. Komunikacija postoji kontinuirano, svi mi na dnevno bazi s kolegama iz inozemstva, susjednih zemalja vrlo često komuniciramo, raspravljamo… O bolesti se još ne znamo dovoljno i gotovo svakodnevno se pojave nova pitanja. Mnogi od nas smo cijeli dan angažirani u tome, od liječenja do dijagnostike, nekad ima premalo vremena, često u noćnim satima odgovaramo na mailove i poruke, to je realan život u vrijeme covida kad daješ maksimum. Što se tiče kriterija, mnogi su postavljeni na HZJZ-u, vrlo su jasni. Komuniciramo i međusobno i s ostatkom svijeta.”

“Svi registri vezani uz evidencije oboljelih su javni. HZJZ je prije covid krize imao 16 javnih registara, a dolaskom covida smo uspostavili nove registre”, dodao je Capak.

Božinović je naglasio: “Već 9 mjeseci komuniciramo i govorimo ono što je znanstveno dokazano, drugog sredstva komunikacije nemamo osim kroz vas. Kad bismo svi skupa uspjeli u tome da do svih građana dođe poruka da se smanje kontakti, kad bismo to uspijevali svaki dan, siguran sam da svi skupa možemo pomoći da se ova loša epidemiološka situacija popravi i da ljudi prihvate činjenicu da je za zaštitu potrebno samo nekoliko stvari.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...