Maske moraju nositi osobe koje su preboljele COVID, ali i cijepljeni; “Nema dokaza da imuni ne mogu prenijeti bolest”

Stožer je izdao dokument o obvezi nošenja maski za one koji su preboljeli Covid-19, jer se još uvijek ne zna kako stečena imunost utječe na transmisiju bolesti. Zasad nema dokaza da imune osobe ne mogu prenijeti bolest, kazao je na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera, Krunoslav Capak, dodajući da će tako biti i nakon cijepljenja.

‘Dodatan razlog su druge respiratorne infekcije od kojih maska također štiti’, dodao je Capak.

Ubuduće, sasvim sigurno će imunost, bilo da je stečena bolešću ili cijepljenjem, biti određeni kriterij za određene prednosti, odgovorio je Capak na pitanje o uvođenju eventualne Covid iskaznice za cijepljene osobe, što će biti slučaj u Britaniji.

‘Neke od europskih zemalja imaju propis da se osobe koje su preboljele Covid ne moraju testirati prilikom prelaska granice, to je slučaj u sedam od 27 zemalja’, rekao je Capak, dodajući da i Hrvatska razmišlja u tom smjeru, nakon cijepljenja koje će osigurati imunost.

‘Dakle, stjecanje imuniteta cijepljenjem će tim ljudima sasvim sigurno dati neke prednosti u nekim aktivnostima, djelatnostima, prelascima granica itd., ali u ovom trenutku je još puno prerano govoriti o tome’, rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodao je da će u skladu s preporukama za nošenje maski ići i preporuka inspektoratu, civilnoj zaštiti i policiji da se to prati na terenu, što dakle predstavlja obvezu nošenja maske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...