Plenković: “Danas je došlo skoro 8000 doza cjepiva. Još dolazi idući tjedan”

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održat će se sastanak Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe financijskog doprinosa iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije koji se podržava u NSK.

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, kako mu i naziv kaže, odnosi se samo na ta područja i na taj potres koji se dogodio 22. ožujka, pa prema njemu stanovnici Petrinje, Siska i drugih područja koja su jutros stradala, nemaju pravo na pomoć države i lokalnih jedinica i glavno je pitanje ovog jutra hoće li i ovi potresom pogođeni dijelovi Hrvatske ući sada u ovaj zakon.

“Jučer sam razgovarao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i oni su spremni pomoći i nakon ovog potresa”, rekao je Plenković novinarima. Dobili smo 683 milijuna eura iz EU fonda solidarnosti za obnovu, rekao je premijer. U idućih 18 mjeseci treba potrošiti taj novac. Od sredine siječnja bi mogle krenuti prijave za taj natječaj.

Naglasio je da će Sisačko-moslovačka županija ići s interventnih 20 milijuna kuna.

“U dogovoru s Ministarstvom financija dogovoreno je 20 milijuna kuna za štetu od potresa na sisačkom i petrinjskom području”, rekao je Plenković. Naglasio je također da će se pronaći sredstva što iz pričuve kako bi ta sredstva već sutra bila na raspolaganju.

“Ovo je interventna mjera, da pomognemo odmah”, rekao je Plenković.

Za Sisak i Petrinju naći će se slično rješenje po uzoru na Zagreb, objasnio je premijer, dodavši da nažalost, imamo već puno iskustva”.

Na upit na jučerašnje kritike Pavla Kalinića Plenković je rekao: “Nije prvi put da gledamo njegove eskapade. Treba vidjeti tko u kojoj mjeri govori što.”

“Nacional glumi sa tim ekskluzivnim pričama”, rekao je premijer, dodavši da rade kvazisenzacionalističke naslovnice. Premijer je rekao da je deset dana bio u samoizolaciji, a onda je otišao u doktora.

“Ni vi ne biste otišli u lunapark, otišli biste u doktora”, rekao je Plenković odgovorivši tako na priču nacionala da je premijer bio na Jordanovcu zbog početka upale pluća.

“Ovo je jedna teška godina. Za Hrvatsku i za svijet. Imali smo pandemiju, nekoliko jakih potresa”, kaže Plenković.

Rekao je da izrazito bitno da se ljudi drže mjera za Novu godinu.

“Stiglo je osam tisuća novih doza cjepiva Pfeizorovog cjepiva, već se distribuira. Još dolazi idući tjedan. Mislim da smo dobro politički odabrali, idemo dati najugroženijima. Što se tiče Moderne, 6.1. EU bi trebala odobriti i njihovo cjepivo”, rekao je Plenković.

Također je rekao da će sad te tranše praktički na tjednoj bazi.

Ovo vrijeme mjera je teško, nije ni nama drago, moramo se malo strpiti i ako budemo uspješni, da se vratimo normalnom životu, ali nije želio potvrditi da će ovakve mjere ostati na snazi i u siječnju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...