Plenković: “Izdržimo još tri-četiri mjeseca, nakon toga se vraćamo normalizaciji života”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je u HTV-ovoj emisiji ‘1 na 1’ Romana Bolkovića i govorio o velikoj krizi u kojoj smo se našli u 2020. godini: potresima i pandemiji koronavirusa.

Zahvalio je svim službama i građanima koji su požurili u pomoć potresom pogođenim područjima te je izrazio sućut onima koji su izgubili članove obitelji u potresima.

– Ova je godina zaista prepuna kriza. Možemo reći da idemo prema kraju te godine i da se nadamo da će 2021. biti bolja, rekao je Plenković.

Istaknuo je da su na Vladi donijeli paket mjera interventne pomoći te da će učiniti sve što mogu da organiziraju obnovu. Plenković je spomenuo potporu Europske komisije i svih članica EU te da je dvaput razgovarao sa šeficom Komisije Ursulom von der Leyen.

– Poruke koje stižu na mobitel, praktički nema tko se nije javio, od Angele Merkel, Emmanuela Macrona, Giuseppea Contea, Pedra Sancheza, Mateusza Morawieckog, Janez Janša je zvao odmah ujutro u ponedjeljak prije 8 sati, do, evo, Viktora Orbana, Sebastiana Kurza… Vidjeli ste i potporu Srbije koja je došla, zahvaljujemo i njima, našim susjedima, i iz Makedonije, i iz Kosova, Albanije, Crne Gore, BiH – svi su se javili i svi su spremni pomoći, istaknuo je premijer.

Osvrnuo se i na koronavirus, koji je prebolio, kao i njegova supruga. Prvih desetak dana sve mu je bilo blago, no kad je trebao izaći iz izolacije krenuo je dosta izražen kašalj, zbog čega je produžio izolaciju za još skoro tjedan dana, dok mu nije bilo bolje.

– Zaista se ne sjećam kad sam bio 17 dana u kontinuitetu kući, s obitelji. Malo nam je to pomoglo da se ponovno približimo više jedni drugima, osobito s djecom, jer ovaj posao ne ostavlja vam puno vremena, možda za njihove najšarmantnije, najslađe godine, rekao je Plenković, dodavši kako će njegova kći Mila uskoro napuniti četiri godine, a sin Mario ima šest.

– Tako da mi je to bilo, s jedne strane, jedna sreća u nesreći koja je bila jedinstvena prilika da budemo toliko skupa, rekao je Plenković.

Naglasio je i kako mu je drago što nikoga nije zarazio te je pozvao na disciplinu i zadržavanje pandemije u prihvatljivim okvirima.

– Budimo solidarni, budimo odgovorni, budimo sutra posebno odgovorni. Izdržimo, po meni, još jedno tri-četiri mjeseca kroz ovu pandemiju i uvjeren sam da se nakon toga na proljeće vraćamo normalizaciji života i svemu onome na što smo navikli, poručio je premijer Plenković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...