PRESICA Odluka o propusnicama do kraja tjedna, Božinović o mjerama: “Nema popuštanja”

Nacionalni stožer civilne zaštite održava redovitu konferenciju za medije oko situacije s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Podsjetimo, na presici u ponedjeljak šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je uvođenje novih mjera nakon 21. prosinca.

“Ovo je doba u kojem smo više puta upozorili da se treba suzdržati kontakata, okupljanja i putovanja. Pokušavamo biti konkretni kod izrade mjera, to znači da su svi uključeni u raspravu o mjerama. Okvir će biti izrađen do kraja ovog tjedna. Mjere ciljaju na smanjenje kontakata. Sva mudrost je sadržana da se izbjegnu situacije da vam se netko obraća bez distance”, rekao je Božinović o propusnicama.

“To je teško provesti u svakodnevnom životu. Razgovaramo s brojnim vlasnicima u ugostiteljstvu, poduzećima, organizatorima okupljanja. Svi moraju shvatiti odakle prijeti opasnost”, dodaje Božinović.

“Tu postoji faktor duljine trajanja epidemije. Ova kriza traje već 10 mjeseci, a intenzitet mjera se mora prilagoditi onome koliko ljudi to mogu prihvatiti. I zdravstveno, ekonomski, socijalno i psihički”, rekao je.

“Nitko ne zna koliko će trajati imunitet nakon cijepljenja. Zato smo zahvalni znanosti koja nas je dovela do toga da cjepivo postoji. Prerano je za opuštanje”, dodaje Božinović.

“Nismo u situaciji razmišljati o popuštanjima, ali nadam se ni prevelikom zaoštravanju mjera. Mjere koje se planiraju trebaju biti šire prihvaćene”, dodaje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...