Službeno; Mjere vrijede od subote, u šoping centru svaki kupac mora imati najmanje 16 kvadrata

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji Nacionalnog stožera u srijedu objavio je kako će uskoro biti usvojene nove mjere koje se odnose na trgovine i šoping centre. Tada je rekao i kako će mjere najvjerojatnije biti na snazi od 12. prosinca do 10. siječnja.

Jučer poslijepodne je pak na stranicama Stožera civilne zaštite objavljen dokument koji detaljno donosi nova pravila. Uvode se strože mjere, ovisno o kvadraturi trgovina, prodavaonice i trgovački centri imaju obveze poduzeti sve kako ne bi bilo previše kupaca u njihovim prostorijama, dok se, primjerice, obustavlja organizirani prijevoz za kupce do trgovačkih centara.

Kako su trgovine razvrstane?

Stožer je trgovačke centre i trgovine, za potrebe ove odluke, razvrstao po kvadraturi i to po neto površini prodajnog prostora, dakle bez sanitarnih čvorova, evakuacijskih stubišta i hodnika, tehničkih prostorija i ostalih prostorija koje nisu dostupne kupcima.

Tako su trgovine podijeljene na: prodavaonice koje imaju do 10 kvadrata neto prodajnog prostora, one koje imaju od 11 do 100 kvadrata prodajnog prostora, od 101 do 200 kvadrata, od 201 do 2000 kvadrata, od 2000 kvadrata te trgovački centri.

Koliko kupaca smije biti u kojoj trgovini?

Kada se radi o broju kupaca koji u isto vrijeme smiju biti u dućanu ili trgovačkom centru, Stožer je ovako odlučio; u dućanima koje imaju do 10 kvadrata neto površine prodajnog prostora istovremeno može biti samo jedan kupac. U onima od 11 do 100 kvadrata maksimalni broj kupaca se određuje tako da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 kvadrata.

Dućani koji imaju od 101 do 200 kvadrata maksimalni broj kupaca se određuje tako da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 12 kvadrata. Prodavaonice koje su velike između 201 i 2000 kvadrata moraju za svakog kupca osigurati najmanje 16 kvadrata.

Dućani koji su pak veći od 2000 kvadrata za svakog kupca moraju osigurati najmanje 20 kvadrata. Na kraju dolaze šoping centri u kojima svaki kupac mora imati najmanje 16 kvadrata.

Obustavlja se organizirani prijevoz u šoping

Osim toga, za prodavaonice površine preko 2000 kvadrata i za trgovačke centre uvode se dodatne mjere. Naime, obustavlja se organizirani prijevoz za kupce i posjetitelje. Moraju imati redare koji će spriječiti prekomjerni ulazak kada broj kupaca pređe 90 posto kapaciteta.

Moraju ukloniti ili onemogućiti sjedenje na zajedničkim dijelovima trgovačkog centra te ukloniti aparate za zabavu. Moraju u svakom trenutku imati dostupne podatke o održavanju sustava ventilacije, prozračivanja i izmjena zraka te odrediti kontakt osobu koja će biti dostupna 24 sata za kontakt s nadležnom službom civilne zaštite.

Iz Stožera javljaju kako će kontrolu provedbi mjera iz ove odluke provoditi službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata, policija i civilna zaštita.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...