Stožer je izdao preporuke za mise; Trajat će kraće, ali bit će ih više, na Badnjak završavaju u 22 sata

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je preporuke za održavanje misnih obreda. Događa se to i nakon što su se posljednjih dana u javnosti vodile brojne polemike o tome jesu li mjere za crkve blaže nego za ostatak društvene zajednice.

Posebna polemika vodila se vezano uz to što su neki članovi Nacionalnog stožera kazali kako će ići na slavlja u crkve dok druge pozivaju da izbjegavaju kontakte.

U mjerama koje su sada objavljene preporučuje se skraćenje svetih misa u božićno vrijeme pri čemu se posebno preporučuje skraćenje polnoćke. No, istovremeno dok se preporučuje smanjenje dužine trajanja mise, preporučuje se i da one budu brojnije.

“Potrebno je, koliko god je moguće, skratiti trajanje, a povećati broj svetih misa te pomaknuti mise na Badnjak u ranije termine, da završe do 22 sata”, poručuju tako iz Stožera.

Kad je riječ o brojnosti vjernika u objektu, navodi se kako je broj potrebno ograničiti na način da na sedam kvadratnih metara smije biti samo jedan vjernik. Pritom se misli na prostor predviđen za vjernike iz kojeg se izuzima prostor oko oltara.

Također se ističe kako vjernici moraju biti udaljeni jedni od drugih na dva metra i to u svim smjerovima. To se ne odnosi na članove istog kućanstva i obitelji koji zajedno dođu na misu. Stožer ujedno preporučuje da se za vjernike istog kućanstva ili obitelji odrede određene klupe, te da se općenito koristi tek svaki drugi red klupa.

“Obavijest o najvećem dopuštenom broju vjernika na misi treba biti istaknuta na ulazu, a župljani trebaju voditi računa o tome da zaduže nekoga da kontrolira broj osoba koje ulaze”, dodaje Stožer. Također navode kako u redu za pričest treba održavati razmak od dva metra te da smjer kretanja treba biti takav da se nakon pričesti vjernik ne vraća istim putem kojim je išao na pričest već da zaobiđe klupe i vrati se na svoje mjesto.

Iz Stožera navode kako vjernici tijekom boravka u crkvi moraju nositi maske, posebice u vrijeme govora i pjevanja. Izuzeće se odnosi na vrijeme pričesti. Navode kako bi trebalo odustati od zbornog pjevanja, te pripaziti na higijenu pri čemu je potrebna dezinfekcija ruku pri ulasku u crkvu. Preporučuje se i izbjegavanje fizičkog dodira prilikom čestitanja Božića, a prije mise i nakon nje vjernici se trebaju pridržavati ograničenja vezanih uz fizički kontakt s osobama koje nisu članovi kućanstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...