Uskoro prve predbilježbe; Obiteljski liječnici popisuju sve koji se žele cijepiti protiv COVIDA

Sve zdravstvene ustanove dobile su “nalog” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po kojem do ponedjeljka moraju županijskim zavodima dostaviti popis svojih djelatnika koji se namjeravaju cijepiti protiv covida-19 kako bi se na vrijeme mogao napraviti detaljan plan cijepljenja.

Kakav će biti odaziv zdravstvenih djelatnika teško je prognozirati, ali činjenica je da i inače nisu skloni cijepljenju, o čemu govore niski odazivi i za cijepljene protiv gripe. Optimizam ne ulijeva ni činjenica da su prve ankete pokazale da bi se, primjerice, tek trećina zaposlenih u zagrebačkim ustanovama za starije – koje su najizloženije fatalnim posljedicama virusa – cijepila protiv korone, piše Jutarnji.

Naime, s obzirom na to da je najizglednije da u Hrvatsku prvo stigne 125.000 doza tzv. glasničkog cjepiva Pfizera i BioNTeha koje je vrlo osjetljivo za distribuciju i uporabu, nužno je napraviti pripreme koje za dosad poznata cjepiva nisu bile potrebne.

Primjerice, ovo je cjepivo nužno čuvati na minus 70 stupnjeva Celzijevih u suhom ledu, ne smije se izlagati svjetlu, a još k tome valja ga odmrznuti prije uporabe na sobnoj temperaturi i razrijediti fiziološkom otopinom te upotrijebiti u roku od 6 sati.

Sve su to razlozi što se o cijepljenju, koje neće biti obvezno, moraju izjasniti svi oni koji su obuhvaćeni prvom, drugom ili trećom fazom cijepljenja.

To su već učinili korisnici i zaposlenici domova za starije, a sad je krenulo i izjašnjavanje zdravstvenih, ali i nezdravstvenih djelatnika koji rade u zdravstvu.

Popis onih koji se žele cijepiti bio bi temelj za organizaciju cijepljenja odnosno osiguranje da ne dođe do propadanja dragocjenog i usput rečeno, skupog cjepiva. Naime, u svakoj kutiji ovog cjepiva nalazi se 195 bočica ili 975 doza jer svaka bočica sadrži dovoljno cjepiva za pet osoba. Sve komplicira i sama priprema jer potrebno je primjerice deset puta okrenuti bočicu a onda u nju unijeti fiziološku otopinu i tako pet puta koliko inače sadrži jedna “doza” otopine.

Tek tada kreće cijepljenje i to 25 osoba jer je u jednom “naletu” spremno je upravo toliko doza.

Iz HZJZ-a upozoravaju da se jednom odmrznuta bočica cjepiva ne smije čuvati dulje od pet dana u običnom hladnjaku, a kad se razrijedi fiziološkom otopinom, mora se potrošiti za samo šest sati.

Drugim riječima, najmanje 25 osoba mora biti spremno u određenom trenutku primiti cjepivo da bi se u potpunosti iskoristilo 5 bočica cjepiva.

Nova evidencija

Što se pak tiče evidencije za sve koji se budu cijepili, uključujući i zdravstvene djelatnike, podaci će se unositi u platformu eCIJEPIH kako bi se točno znao broj procijepljenih, ali i kad treba određena osoba dobiti drugu dozu cjepiva (nakon 21. dana).

Po svemu sudeći, zdravstveni djelatnici koji se odluče na cijepljenje cijepit će se u svojim ustanovama koje trebaju odrediti osobe za procjepljivanje kao što se to čini i kod cijepljenja za gripu. Naime, oni, kao i korisnici i zaposlenici domova za starije, u planu su za cijepljenje u prvoj fazi. Nakon toga slijedi druga faza u kojoj će se cijepiti stariji od 65 godina i kronični bolesnici pa je to razlog što su do jučer liječnici obiteljske medicine trebali dostaviti županijskim zavodima za javno zdravstvo podatke o tom dijelu populacije o kojoj se i inače skrbe.

No, uskoro bi trebao slijediti i poziv građanima da se prijave za cijepljenje svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi se također morao napraviti plan cijepljenja po ordinacijama s točnim brojem potrebnih doza, piše Jutarnji.

Djeca se neće cijepiti

Sad se već sigurno može računati da će prve doze Pfizerovo i BioNTehova cjepiva uskoro stići u zemlje jer čeka se samo odobrenje EMA-e, a najkasnije u prvom tjednu siječnja. Inače, danas će o tom cjepivu odlučivati i savjetodavno tijelo Američke agencije za lijekove, a predviđa se da će sastanak potrajati i desetak sati jer je riječ o vrlo obimnom materijalu. No, prve neslužbene analize američkog regulatora već su utvrdile da je cjepivo dokazano učinkovito do 95 posto, a nisu utvrđeni ni sigurnosni problemi koji bi zaustavili ovo odobrenje. Čak se pokazalo da je Pfizerovo cjepivo učinkovito 94 posto i kod starijih od 65 godina.

Također, premda su potrebne dvije doze za punu zaštitu, već je prva spriječila 89 posto najtežih slučajeva covida-19.

Istina, kao i za druga cjepiva moguće su nuspojave koje su se dosad svele na crvenilo i bol na mjestu uboda, a kod nekih je bilo kratkotrajnog umora, glavobolje i bolova u mišićima.

Zasad se cjepivo ne preporučuje trudnicama i dojiljama te mlađima od 16 godina jer oni nisu bili obuhvaćeni studijama.

Prvi dan cijepljenja u Velikoj Britaniji pokazao je da bi više opreza trebalo biti s osobama koje imaju jake alergije odnosno trebalo bi znati prije cijepljenja je li netko alergičan na bilo koju tvar koja se nalazi u cjepivu.

Naime, dvoje zdravstvenih djelatnika nakon cijepljenja je imalo snažnu reakciju, ali kako izvještavaju britanski mediji, radilo se o ljudima koji i inače pate od alergija i zato stalno uz sebe imaju tzv. penkale za antišok terapiju.

Dobra vijest

Kad je riječ o cjepivima, dobra vijest stiže i za ono AstraZenece i Oxfordskog sveučilišta jer je po upravo objavljenom članku u The Lancetu moguće da zaustavi asimptomatsku infekciju, a to znači da cjepivo ne samo da štiti od simptomatske, nego i od asimptomatske infekcije.

Za voditeljicu razvoja ovog cjepiva, Sarah Gilbert, dobro je što je nedvojbeno dokazano da je ono sigurno i učinkovito, da se može proizvoditi u velikim količinama i to po niskoj cijeni, a također, nakon primanja prve doze u bolnicu nije primljen niti jedan cijepljeni pacijent niti je imao ozbiljan covid-19.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...