Vlada odlučila da se 2. siječnja u Hrvatskoj proglasi Danom žalosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je uvodni govor na sjednici Vlade.

“Nakon još jedne velike tragedije, jednog razornog potresa koji je odnio sedam života, izražavamo suosjećanje s obiteljima stradalih. Ujedno, 26 osoba je ozlijeđeno”, rekao je Plenković dodajući da se ruševine i danas pretražuju.

“Mi ćemo kao Vlada danas donijeti niz odluka koje su vezane uz potrese. Prije svega odluku o proglašenju Dana žalosti u subotu, 2. siječnja. Vlada će kao što smo najavili otvoriti račun državne riznice za pomoć unesrećenima”, dodao je. Istaknuo je kako je ovo prigoda da Hrvatska još jednom pokaže svoje veliko srce.

“Posebno cijenimo ovu veliku mobilizaciju u nizu hrvatskih gradova i županiju. Preporučamo da pomoć ide organizirano, na jedan strukturiran način putem civilne zaštite.

Molim građane da budu i oprezni. Pojavljuju se neki lažni računi, tako da izbjegnemo bilo kakve situacije koje bi mogle biti drukčije od onih koje su zamišljene”, rekao je.

Komentirao je i ukidanje propusnica.

“Donijeli smo odluku o ukidanju propusnicama, smatramo da je to u ovom trenutku primjereno. Molim još jednom sve da budu oprezni i da se pridržavaju epidemioloških mjera. I dalje se borimo protiv covida-19 i ne bi bilo dobro da se opustimo”, ističe Plenković.

Plenković je rekao i kako je iz razgovora s predsjednicom Europske komisije jasno da je EU spremna pomoći i za ovu novu štetu nastalu u potresima na petrinjskom području.

“Želim kazati da će danas Hrvatsku posjetiti Janez Lenarčić, povjerenik za krizne situacije. Potom će on, zajedno sa Šuicom, ministrom Božinovićem i ministricom Tramišak otići u posjet pogođenom području. Jučer smo obišli i Petrinju i Sisak i Glinu i Pokupsko i Kravarsko. Nadam se da će se nakon ovih nekoliko potresa jutros situacija smirit. Popodne ćemo imati telefonsku sjednicu Vlade o preraspodjeli sredstava za zdravstveni sustav”, kazao je zaključno.

Odmah na početku sjednice Vlada je izglasala 2. siječnja kao Dan žalosti za stradale u potresu na području Sisačko-moslavačke županije, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...