Zadar je u “crvenom”; Upozorenje Meteoalarma: “Zaštitite sebe i imovinu. Postoji rizik od iščupanih stabala, prekida struje, poplavljivanja”

Meteoalarm je za nedjelju izdao crveno upozorenje za cijelu obalu zbog olujnog juga koje će sutra puhati, ali i obilne kiše koja će pasti.

Naime, u pojedinim dijelovima Hrvatske moglo bi pasti od 55 do 90 milimetara kiše po četvornom metru, a udari vjetra bit će i do 130 kilometara na sat. Obilna kiša padat će, osim na Jadranu i u gospićkoj te kninskoj regiji.

– Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, stoji u upozorenju Meteoalarma.

Prema prognozi DHMZ-a, sutra će biti umjereno i pretežno oblačno, na sjevernom Jadranu, u sjevernoj Dalmaciji i gorskoj Hrvatskoj povremeno s kišom. Oborina će lokalno biti obilna, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Drugdje će mjestimične kiše biti uglavnom navečer i u noći na ponedjeljak, a sunčanih razdoblja će biti najviše u Slavoniji i Baranji. Puhat će umjeren, lokalno i jak jugoistočni vjetar, osobito na istoku. Na Jadranu će biti vjetrovito uz jako i olujno jugo koje će prema kraju dana na sjevernom dijelu okrenuti na jugozapadni i zapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 3 do 8, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 11 do 16 °C. Najviša dnevna između 9 i 14 u unutrašnjosti te od 13 do 18 °C na obali i otocima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...