Zadarska nadbiskupija jedina je u Hrvatskoj direktno pod Vatikanom, ali stiže jasan apel da se to promijeni

Mnogi Zadrani znaju po čemu je njihova nadbiskupija posebna u Hrvatskoj.

No za velik broj građana Hrvatske nepoznata je činjenica da Zadarska nadbiskupija nije dio nijedne metropolije nego je direktno pod Vatikanom.

“A to je dobro da ne znaju, ali ipak dobro je neke stvari povijesne da se slože već kad imamo državu da stvari složimo, ako možemo. A možemo”, kazao je fra Ivan Iko Mateljan, prior dominikanskog samostana Kraljice sv. Krunice u Zagrebu.

Fra Ivan je jedan od potpisnika apela. U svakodnevnom životu svećenika i vjernika u Zadarskoj i drugim nadbiskupijama, kaže, nema razlike, ali misli da je vrijeme da se stvari poslože na mjesto. A ima i prijedlog kako bi se to moglo napraviti.

“To je da, recimo, Lička biskupija pristupi u zajedništvu sa Zadrom i da bude onda Zadar metropolija. Ili Šibenska”, kazao je Mateljan za RTL.

Iz Zadarske nadbiskupije kažu kako vjeruju da je apel dobronamjeran, ali ukazuju na to da jedan dio nije točan. Zadarska nadbiskupija jest u okrilju Katoličke crkve u Hrvatskoj jer je službeno dio Hrvatske biskupske konferencije. I kažu, nekoliko je načina rješenja, a ono se može postići i bez pripajanja biskupija.

“Da katolička crkva uzdigne Zadarsku nadbiskupiju na rang metropolije upravo zbog povijesne važnosti koju ta nadbiskupija ima bez ikakvoga sufragana”, ustvrdio je Zdenko Dundović, svećenik Zadarske nadbiskupije.

Prvi korak bi trebala napraviti Hrvatska biskupska konferencija, kaže don Zdenko.

“Ona onda predlaže vrhu katoličke crkve dakle, Svetoj stolici i Papi ta moguća rješenja, a konačan sud donosi Sveta Stolica i Papa u Rimu”, rekao je Dundović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...