Apple je novom zakrpom ispravio nekoliko ozbiljnih sigurnosnih propusta, odmah ažurirajte svoj iPhone

Apple je upravo izbacio iOS 14.4 i iPadOS 14.4, nadogradnju u kojoj kompanija spominje nekoliko zabrinjavajućih činjenica. Prema TechCrunchu, Apple unutar nadogradnji kernela spominje ‘zloćudne aplikacije koje si mogu dati povećane privilegije’, dok kod nadogradnje WebKita piše ‘udaljeni napadač može dati naredbu za izvršavanje koda’ te da je ‘kompanija svjesna buga i njegove aktivne zlouporabe’.

Prevedeno u razumljive termine, ovo znači da biste, ako imate iPhone, trebali ažurirati softver čim prije možete – Apple je pronašao rupu u sigurnosnom sustavu i ima dokaze da su ju neki ljudi iskoristili. Nadogradnja ne daje dodatne informacije o problemu, što znači tko je napravio napad, kada je napad bio izvršen i za što je propust bio korišten.

Nadogradite softver!

Kad god netko spominje ovakve vrste propusta, riječ je o vrlo ozbiljnim stvarima. Aplikacija koja si može podići ovlasti može raditi stvari koje Apple nije dozvolio – uključujući, makar Apple to nije eskplicitno naglasio, zaobilaženje jedne ili više sigurnosnih mjera.

Problem sa WebKitom nije nimalo manji – udaljeni napadač koji može ugroziti iPhone nakon slučajnog posjeta web stranici u koju je sakrio malware.

Ovo, premda nije razlog za opću paniku, može poslužiti kao podsjetnik da čim prije nadogradite softver vašeg uređaja. Apple je naglasio da će uskoro objaviti više informacija o propustu, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...