Bageri okupirali naselje Prezida na Viru; Kopa se glavni vodovodni kanal i izvode radovi u ulicama

U žestokom ritmu nastavljeni su početkom ovog tjedna radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži otoka Vira. Na otvorenom gradilištu virske mreže vode i odvodnje u Prezidi te na Starom putu trenutno čak devet bagera radi na kopanju kanala za polaganje glavne cijevi i spojevima u sporednim ulicama, pa je prizor jedinstven čak i za poslovođu zadarske Vodoinstalacije Alena Kuzmara. Vodoinstalacija je izvođač radova na III. fazi milenijskog projekta i uz timove Vodovod Vira predstavlja glavnu snagu projekta.

– Nastavljamo s radovima na III. fazi aglomeracije Vir kako bi se s glavnom cijevi spojili s Virskim putom. Imamo tri grupe koje će paralelno kopati i sporedne ulice, odnosno spojeve za cjevovod – kaže poslovođa Kuzmar koji je uz glavnog inženjera Vodoinstalacije Ivana Zekanovića prvo ime tvrtke na otočnom projektu. Ukupno je 15 ljudi zadarske tvrtke na terenu u Prezidi kako bi ovaj segment virskog vodovodnog projekta, vrijedan oko 40 milijuna kuna, pratio zadani ritam. Radovi se pored kopanja kanala na glavnom pravcu izvode i u ulicama Prezida VI, Prezida X i Prezida XII, dok je paralelna Prezida VIII zasad preskočena kako bi služila komunikaciji s gradilištem i tako oslobodila cestu prema rotoru. Čim se odradi jedna od te dvije ulice, radovi će se preseliti i u Prezidu VIII.

– Radi se dobro i sigurno idemo prema Prezidi. Naše su ekipe na drugim terenima, pa će za dvadesetak dana, nakon što Vodoinstalacija odradi svoj dio posla, doći u Miljkovicu i Prezidu raditi priključke – govori direktor općinskog poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić. Dosad je u I. fazi izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na otoku Viru napravljen 1.341 priključak vode i kanalizacije (683 objekta), u II. fazi odrađeno je 1.196 priključaka (633 objekta) te u III. fazi – gdje su trenutno intenzivni radovi – 342 priključka za 202 objekta. Ukupno je izvedeno 2.879 priključaka na vodu i kanalizaciju za 1.518 objekata na otoku, a vrlo skoro bit će ih puno više kada se u Miljkovici i Prezidi započne s izvođenjem radova na priključcima. Jedna od onih koji s nestrpljenjem čekaju na spajanje je Davorka Ruško čija se kuća nalazi u Prezidi X.

– Dosad smo bili jedina ulica bez asfalta, a sada ćemo dočekati ne samo asfalt, nego još vodu i kanalizaciju. Ja sam se prijavila za spajanje na mrežu vode i odvodnje, pa sada čekamo da radovi počnu – kaže Davorka. Sa suprugom Nikicom doselila se na Vir iz Zagreba prije 15 godina kada je projekt vode i kanalizacije bio u povojima, a razlog doseljenja bila je njihova procjena boljeg života na otoku.

– Doselili smo se zbog posla. Suprug je kao građevinar uglavnom na terenu, dok ja vodim firmu za održavanje kuća i apartmana – objašnjava gospođa Ruško. Njihova djeca Saša i Patrik rođeni su Virani, pa je jasno kako im se sreća brzo nasmiješila. Saša je poznata kao jedna od tri virske osvajačice zlatne medalje na regionalnom Prvenstvu Hrvatske u mažoret plesu, sada je u Zadarskim mažoretkinjama, pa mama Davorka ima samo još jednu želju.

– Radi puno ekipa na terenu pa se nadam kako ćemo brzo dobiti vodu, kanalizaciju i asfalt. Bilo bi prekrasno dočekati ljeto u potpuno primjerenim uvjetima za život – zaključuje Ruško.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...