Beroš o otvaranju restorana i kafića u ožujku: “Postoje brojni planovi…”

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu novinarima prije sjednice Vlade.

Kazao je kako je u srijedu na Znanstvenom vijeću Europske komisije bilo razgovora o novom soju virusa.

“Europa je zabrinuta zbog pojave novih varijanti virusa i ono što je preporučeno je veći broj sekvenciranja genoma. To je ono što planira i Hrvatska, dakle planiramo veći broj sekvenciranja genoma i to poglavito u dvije situacije: u situaciji kada se negdje pojavi veći broj novozaraženih, kao što znate da smo imali žarišta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji kada je iznenadno porastao broj novozaraženih. U takvim situacijama je preporučeno sekvencirati veći broj bolesnika za što će Hrvatska biti spremna. I još je jedna situacija, a to je ukoliko netko dolazi iz zemalja koje su procijenjene kao veći rizik, u ovom trenutku Južnoafrička Republika i Velika Britanija (Ujedinjeno Kraljevstvo), ako netko ima simptome apsolutno je potrebno testirati ga”, objasnio je Beroš i dodao kako u Hrvatskoj zasad nije zabilježeno postojanje novog soja.

Detaljnije sekvenciranje genoma ovisi o tehničkim mogućnostima, pojašnjava ministar.

“Radi se i to, planiramo veći broj sekvenciranja. To se ne može svugdje. Samo u onim ustanovama koje imaju uređaje za takve genske analize. Zasad je to u Hrvatskoj Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević”, pojašnjava ministar.

“Rekao sam vam i ponavljam to često, da je broj novozaraženih samo jedan element, tu su i drugi elementi. Još uvijek se nalazimo u zimskim mjesecima, epidemiološka situacija u regiji. Sve su to elementi koje iz dana u dan procjenjujemo da bi mjere mogli pojačavati i relaksirati. Veći dio Europe ide ka zaoštravanju mjera i daljnjoj redukciji”, kazao je Beroš.

Nacionalna udruga ugostitelja u srijedu je objavila kako bi se restorani i kafići mogli otvoriti 1. ožujka, s time da bi se na početku moglo samo na terase kafića.

“Postoje brojni planovi, ali o tome govoriti sada je prerano. Mi gledamo što ćemo napraviti do kraja prvog mjeseca. Ne bih mogao potvrditi redoslijed otvaranja. Upravo sa sastanka jučer, Europa je iznimno zabrinuta zbog postojanja novih varijanti virusa. Stvarno moramo sagledavati sve ono što je relevantno za donošenje odluka o popuštanju i otvaranju. Moram ponoviti da će to ovisiti o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku”, objašnjava Beroš, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...