Božinović: “Najliberalniji smo u Europi. U drugim zemljama ugostitelji ne rade od listopada”

Što ako ugostitelji i vlasnici teretana u ponedjeljak otvore svoje poslove, pitali su novinari na konferenciji Stožera civilne zaštite.

„Ja se još nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje vrijede već dva mjeseca i u tih dva mjeseca smo došli do toga da iako i sada imamo najliberalnije mjere u Europi, imamo i jasan trend pada broja novozaraženih. Ne možemo biti potpuno zadovoljni. Taj broj treba još uvijek spuštati. Mi moramo voditi računa o životima i zdravlju. Epidemiološka struka u pripremi ove odluke je postavila prioritete i oni se ne odnose samo na ovu situaciju nego su načelnog karaktera. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da ono mora biti postupno, a s obzirom na okolnosti oko nove varijante virusa i kašnjenja cjepiva, mi moramo ići oprezno. U tom kontekstu naš referentni centar za epidemiologiju je postavio jasna načela. Ako se ide s popuštanjem, na prvom mjestu je zdravlje što uključuje sport i obrazovanje, nakon toga gospodarstvo, a onda ostale djelatnosti. Ne vidim razloga da se tu nešto mijenja. Za te djelatnosti nitko u svijetu nije pronašao recept. U članicama EU su ti objekti zatvoreni već od listopada. Mi smo pokušavali držati ih što više otvorenima. Predstavnici ugostitelja su nam tada jasno govorili da se 90 posto njihovih članova ne pridržava epidemioloških mjera “, dodao je.

“S obzirom na nove varijante virusa i pitanje dostupnosti cjepiva, moramo ići vrlo oprezno. U tom kontekstu naš referentni centar postavio je jasna načela. Ako se ide sa popuštanjem, na prvom mjestu je zdravlje, što znači sport, i obrazovanje. Nakon toga ide gospodarstvo, pa ostale djelatnosti”, objasnio je ministar unutarnjih poslova.

Božinović je rekao kada bi moglo doći do značajnijeg popuštanja mjera.

“Vani je još uvijek zima, da je umjesto 4 stupnja 24, sigurno bi terase bile otvorene. Ovo još nije razdoblje kad se virus počinje slabije širiti. Rekli smo jasno, 15. veljače, ako brojke i dalje budu manje, ako se ne dogodi nova varijanta virusa, pretpostavljamo i da će s cjepivom biti jasnija situacija, onda možemo razgovarati o tome da se stvari korigiraju u smjeru kojem bi bili zadovoljniji“, kazao je, dodavši da treba nastojati izbjeći situaciju u kakvoj smo se našli u studenom i prosincu.

Novinare je zanimalo kojim se kriterijima Stožer vodio za ovo popuštanje mjera.

„Kriterije smo komunicirali. Temeljem mišljenja referentnog Centra za epidemiologiju ide se u postupna i oprezna popuštanja. Prioriteti su obrazovanje i zdravlje, uključujući i sport, gospodarstvo koje nismo ni zatvarali, a onda ostalo“, rekao je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...