Capak: “Čak i nakon druge doze cjepiva mora se nositi maska”

Puno je pitanja i danas kada se krenulo s drugom dozom cjepiva. Svi koji su do danas dobili prvu dozu, u iduća tri tjedna dobit će drugu dozu. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da će građani i nakon primanja druge doze morati nositi maske, donosi RTL.

”Znanost ne zna odgovor na pitanje da li osoba koja je imuna može biti kratkotrajni nositelj virusa i prenijeti taj virusa na nekoga drugoga. U to ne možemo biti sigurni i zato preporučujemo svima, bez obzira bili cijepljeni ili preboljeli COVID, da se drže epidemioloških mjera”, kazao je Capak.

”Međutim kad nam brojke značajno padnu zbog toga što smo se cijepili, onda ćemo moći lagano popuštati te mjere”, dodao je Capak.

Sve osobe koje se cijepe dobivaju potvrdu. Za sada na europskoj razini se ne razgovara o tome, objašnjava Capak, da li će se granice lakše prelaziti za osobe koje su cijepljene. Neke zemlje su uvele da osobe koje imaju potvrdu da su preboljele u zadnja tri mjeseca, da mogu prelaziti granicu bez samoizolacije i bez testa. Međutim to je manji broj zemalja.

Stav u EU je da je to diskriminacijska mjera, te da se treba dodatno pažljivo razmotriti. Prema Capakovim riječima Hrvatska je spremna podržati prijedlog potvrde o cijepljenju kao covid putovnice.

”Mislimo da ćemo uspjeti do ljeta procijepiti veći dio populacije i da će nam to dovesti određene gospodarske prednosti, naročito što se tiče turizma”, izjavio je Capak.

U jednom trenutku će se sigurno i domovi za starije otvoriti za posjetitelje, uvjerava Capak.

”No još uvijek ne znamo kakve će biti epidemiološka situacija i zbog toga se ta mjera još ne popušta. Ali u jednom trenutku će sasvim sigurno i to doći na red”, rekao je Capak.

Realno je milijun cijepljenih do kraja ožujka ukoliko nam dođe toliko cjepiva, tvrdi Capak. Trenutno ne možemo znati hoćemo li imati toliko doza do proljeća. Pažljivo se sve razmatra, pa tako i popuštanje mjera.

”Mi ćemo prije 31.1. do kad su ove mjere na snazi, pažljivo promisliti da li je trenutak da se popuštaju mjere zbog specifične situacije zbog potresa, zbog novih sojeva i tako dalje”, kazao je ravnatelj HZJZ-a.

Aktivnosti poput aktivnosti na otvorenom su manje rizične, pa će se pri relaksaciji mjera i to imati u vidu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...