“Civilna zaštita i Stožer Zadarske županije neorganizirani su, vrijeme je za apolitični odjel koji će djelovati brzo i učinkovito”

Potaknuti situacijom na Banovini, sporom reakcijom tamošnjeg sustava, ali i situacije na našoj lokalnoj, zadarskoj, razini, iz Domovinskog pokreta Zadarske županije odlučili su se reagirati – dopisom.

Od prozivki lokalnog stožera za neorganiziranost, njenog šefa za neozbiljnost i liječenje “lešadom”, predlažu nekoliko poteza, koji bi po njima, riješili probleme.

Evo što pišu u svom dopisu iz Domovinskog pokreta, kojeg potpisuju članovi predsjedništva ove stranke za Zadarsku županiju…

Nedavnim katastrofalnim potresom na području Banovine izašla je na vidjelo sva neorganiziranost državnih vlasti za žurnim djelovanjem u pružanju pomoći nastradalima. Civilna zaštita se pokazala nespremna i neorganizirana da u kratkom roku reagira na najbolji mogući način.

Pokazalo se da je stanje i upravljanje u robnim rezervama na najnižoj razini. Nepovjerenje građana u institucije došlo je do kritične razine. Za državu koja je pokazala u Domovinskom ratu da je u kratkom roku sposobna stvoriti pobjedničku vojsku i policiju, odrede Narodne zaštite, Civilnu zaštitu, Crveni križ, vrhunsko funkcioniranje medicinske zaštite, skrb o izbjeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ovakvo stanje je nedopustivo.

Institucije koje su trebale nastaviti na stečenim iskustvima, devastirane su imenovanjima po političkim podobnostima i procjenom, „nama se to neće dogoditi“.

Zadarska županija nije ništa bolje organizirana. Imamo čelnog čovjeka Stožera Zadarske županije, koji u pandemiji kakvu ne pamtimo još od Španjolske gripe koronu liječi sa „dva kila lešade“ a za veliki broj preminulih (31 štićenik) u Domu za starije i nemoćne kaže „što je tu je“, umjesto da formira stručnu komisiju koja treba utvrditi je li je bilo nepravilnosti i propusta i sukladno nalazu poduzeti mjere.

Upitna je i organizacija Civilne zaštite,  popuna postrojbi civilne zaštite, evidencija obveznika civilne zaštite,  imenovanje zapovjednika, upravljačke skupine i svih pripadnika postrojbe,opremanje zaštitnom radnom odorom, specijalističkom i skupnom opremom, mobilizacija itd.

Kompletna situacija s pandemijom i potresom pogođenim područjima izgledala bi bolje da  se na čelnim mjestima ne imenuju ljudi koji su na  političkim dužnostima a nisu osposobljeni i nemaju izobrazbu ili iskustva u rukovođenju u kriznim situacijama elementarnih nepogoda.

Operativne snage koje su osposobljene i stručne u funkcioniranju u takvim uvjetima  poput vatrogastva, Crvenog križa, udruge građana, pravne osobe od značaja za sustav civilne zaštite na razini jedinice lokalne samouprave zbog loše  organizacije i sporosti u donošenju odluka kasne u djelovanju. Pravilnik o mobilizaciji, uvjetima i načinu rada operativnih snaga sustava civilne zaštite u praksi se ne primjenjuje, i upravo zbog toga sustav ne može profunkcionirati na najbrži i najučinkovitiji način.

Tromost i kadrovska potkapacitiranost sustava Civilne zaštite, onemogućuje brzo, kvalitetno, učinkovito reagiranje u elementarnim nepogodama.

Potrebno je izvršiti izmjene i dopune Zakona o sustavu civilne zaštite,  učiniti ga učinkovitim i primjenjivim za vrijeme elementarnih nepogoda, požara, potresa, poplava, klizištima i drugim mogućim inzvanarednim okolnostima poput nekontroliranih migrantskih upada u zemlju (migrantska kriza 2015), terorizma itd.

Postaviti ljude u stožerima Civilne zaštite, koji su za to stručni, imaju iskustva i refleks u donošenju odluka u kriznim situacijama. Izvoditi vježbe i osposobljavati pripadnike Civilne zaštite, za sve vrste ugroza. Svi znamo da su za to potrebna materijalna i financijska sredstva ali najskuplji su ljudski životi.

Ovim putem apeliramo jedinicama lokalne samouprave da formiraju odjel za krizne situacije koji će neovisno o političkoj konstelaciji snaga na vlasti raditi na organizaciji i uvježbavanju svih segmenata Civilne zaštite za brzo i učinkovito djelovanje u mogućim elementarnim nepogodama i drugim oblicima ugroze, te na takav način vratite povjerenje građana i pruže im određenu dozu sigurnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...