Danas hladno diljem Dalmacije, kolnici skliski uz poledicu. Uskoro stiže toplije i kišno vrijeme

Za nama je jedno od najhladnijih jutara dosadašnjeg tijeka zime. Minimalne temperature zraka u Lici i Gorskom kotaru padale su do 17 Celzijevih stupnjeva, piše Dalmacija Danas. Vrlo hladno je na potresom pogođenom području. Jutros je u Glini minimalna temperatura zraka iznosila -10.3°C.

Ni Dalmaciju nije zaobišla hladnoća. U nekim kotlinama Dalmatinske zagore jutros je izmjereno -10°C. U Sinju je minimalna temperatura iznosila -8°C. Zanimljivo, u Starome Gradu na Hvaru izmjereno je -4°C, a slabog mraza je bilo na većini otoka. Uz obalu je većinom bilo od -1 do 4°C. Ovako niske temperature zraka vjerojatno se neće ponoviti ni do kraja mjeseca.

Spomenimo i da je u Pridrišu u susjednoj BiH jutros u 7 sati izmjeren -21°C.

HAK: Zbog niskih temperatura poledica

Kolnici su vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, vozačima se savjetuje da ne kreću na put bez propisne zimske opreme, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Večeras od 20 do 6 sati ujutro u srijedu bit će zatvorena dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Skradin i Šibenik u smjeru Dubrovnika.

Od 8 do 16 sati, zbog izvanrednih prijevoza, povremeno se prekida promet u zoni čvora Žuta Lokva (do 20. siječnja).

Vozi se otežano na pojedinim prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito na prilazima Petrinji, Glini, Sisku te okolnim mjestima.

Zimski su uvjeti (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema) na pojedinim cestama u Lici. Detaljan grafički prikaz cesta sa zimskim uvjetima nalazi se na našoj interaktivnoj karti.

Za sav promet zatvorene su državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan i županijska cesta ŽC5199 Sušanj-Štirovača.

Danas do 9 sati zbog održavanja sustava sav promet s graničnih prijelaza na području Međimurske županije preusmjeren je na granične prijelaze susjednih županija – Varaždinske i Koprivničko-križevačke.

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca, a traje do 31. siječnja 2021.

Stižu zatopljenje i obilna kiša

U nastavku dana treba računati na jačanje jugozapadnjaka, koji će transportirati topao zrak do naših krajeva, pa će već sutra jutarnje temperature uglavnom biti iznad nule, a u nastavku tjedna bit će sve toplije, i do 15 danju, i to ne samo na moru, u četvrtak vrlo vjerojatno i u dijelovima unutrašnjosti, prognozira meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Evo što nas čeka danas po regijama.

Istočna Hrvatska

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a prema večeri ponovno oblačnije. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 4 i 7°C.

Središnja Hrvatska

Djelomice sunčano, poslijepodne oblačnije. Ujutro mjestimice magla. Zapuhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 4 do 8°C.

Gorski kotar i Lika

U početku pretežno sunčano, ponegdje ujutro uz maglu. Od sredine dana oblačnije, a navečer i u noći na srijedu mjestimice može biti kiše i snijega. Zapuhat će umjeren, u Gorskome kotaru do kraja dana i vrlo jak jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 1 i 5°C.

Istra

Pretežno ili djelomično sunčano uz umjerenu naoblaku, navečer postupno naoblačenje. Slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, mjestimice zapadni vjetar ujutro će okretati na jugozapadnjak koji će prema kraju dana pojačati. More će biti malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između -2 i 3, u unutrašnjosti Istre između -6 i -1°C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 6 i 11°C.

Sjeverni Jadran

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ponegdje i više oblaka, a prema kraju te u noći na srijedu mjestimice može biti kiše. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 7 do 11°C.

Dalmacija

Pretežno sunčano, poslijepodne uz umjeren porast naoblake. Zapuhat će umjereno jugo, u sjevernoj Dalmaciji i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 8 i 11°C.

Iduća tri dana

Promjenljivo, vjetrovito i osjetno toplije, osobito od četvrtka. Najviše sunčanog vremena bit će na istoku, a povremene kiše uglavnom na Jadranu i u područjima uz Jadran. Do kraja petka kiša se očekuje i u većem dijelu Hrvatske. U unutrašnjosti će puhati umjeren do jak, u četvrtak na udare i olujan jugozapadni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...