Danas jačanje bure, ponegdje još velika hladnoća, a onda će se od sredine tjedna sve razbucati

Novi tjedan počinje uz vrlo hladno jutro, temperatura u većem dijelu zemlje ponovno niža nego danas, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji od -9 do -5°C, na području oko Karlovca i Siska još stupanj, dva hladnije, lokalno, dakle, oko -10, a u gorju do -13 Celzija. Oko Karlovca i u Posavini, a osobito u Srijemu moguća je i kratkotrajna jutarnja magla. Temperatura na moru uglavnom od -4 do 0°C, najavljuje Dunja Mazzocco Drvar u novoj prognozi za Index.

U ponedjeljak će ojačati bura

Opet će ojačati bura pa će stanovnici priobalja, unatoč sličnim ili čak malčice višim iznosima temperature, imati dojam izraženije hladnoće. Bura će ponovno omogućiti promet na nekim dionicama magistrale i mostovima te prekinuti plovidbu, ali samo nakratko, tijekom ove noći i sutrašnjeg ranog jutra. I dan će obilježiti zubato sunce, temperature na kopnu jedva malo iznad nule. Na obali ipak malo ugodnije nego za vikend, osobito kad ste u zavjetrini.

U utorak na kopnu lokalno čak i za nijansu hladnije, a onda kreće južina

U utorak ujutro podjednako hladno, na kopnu lokalno čak i za nijansu hladnije. I tad kreće južina. Biometeorolozi najavljuju kraj tegoba za dišne i srčane bolesnike, no neki će meteoropati baš zimsku južinu prepoznati kao nepovoljnu. Djelomice sunčano, na moru ponegdje i uz prolazno više oblaka, pa i pokoju kap kiše. Dominirat će jugozapadni vjetar, na sjevernom Jadranu, osobito udaljenijim kvarnerskim otocima u izraženijem jačanju. I u unutrašnjosti će biti osjetnijeg jugozapadnjaka koji će u samo nekoliko sati otopiti i dvadesetak centimetara snježnog pokrivača u naseljenim dijelovima Gorskog kotara i Like. Uz dnevne maksimume od oko 3 do 5°C otopit će se, naravno, i ostaci snijega koji su još zaostali po nizinama.

U srijedu će se sve razbucati

U srijedu će vjetar potpuno izmiješati atmosferu i razbucati i zaostalu ustajalu hladnoću. Jutarnji minusi bit će još vrlo rijetki. Danju će se temperatura u gorju popeti do 5, u nizinama i na moru oko 10 Celzija. Udari jugozapadnog vjetra na većim nadmorskim visinama, uključujući i planine središnje i istočne Hrvatske, i do 70 kilometara na sat, u Međimurju i Podravini oko 45. Na moru će jugozapadnjak okretati na jugo. Zadržat će se većinom suho, povremena kiša očekuje se u Hrvatskom primorju i njegovom zaobalju te najvjerojatnije u dubrovačkom primorju.

U četvrtak slično kao u srijedu, samo s malo više kiše

U četvrtak slično, samo što će oborina u gorju biti nešto obilnija, kiše će biti i u nekim dijelovima Istre. Jugozapadnjak će u većem dijelu unutrašnjosti u rano popodne imati jake udare, a u Gorskom kotaru će olujni vjetar vrlo vjerojatno primorati neka vozila da izađu s Goranke i izbjegnu dionice od Vrbovskog do Delnica. I jugo će biti još jače, na otvorenom moru sjevernog i srednjeg Jadrana na mahove i do 85 km/h. Temperature osjetno više od uobičajenih za siječanj, većinom od 10 do 15°C, ali se zbog vjetra neće činiti odveć toplo. Samo će zrak mirisati na proljeće.

I u petak toplo, naoblačenje i kiša će se proširiti, drugi dio vikenda mirniji

U petak jednako toplo. Naoblačenje i kiša iz primorja i gorja proširit će se na cijelu zemlju, poslijepodne i u prvom dijelu subote bit će nerijetko i jaka i obilna. Na kopnu i dalje jugozapadnjak, prema večeri i u slabljenju, a na moru će zapuhati oštro, najizraženije u srednjoj Dalmaciji, posebno na otocima. U prvom dijelu subote, taman u trenucima uz najjaču kišu, promjena. Zapuhat će sjeverac, počet će osjetnije hlađenje i kiša će u nekim dijelovima zemlje prijeći u susnježicu, ponegdje moguće i u snijeg. Stvaranje novog snježnog pokrivača izgledno je ipak samo u gorju. Ostatak vikenda bit će mirniji i hladniji, vraća se kakva-takva zima, piše Dunja Mazzocco Drvar za Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...