Djelatnici koji rade s covid pacijentima dobili “nagrade” od 5 do 150 kuna!

Zaposleni u sustavu zdravstva i socijalne skrbi počeli su dobivati plaće koje su, kako je najavljivano, trebale biti uvećane za 10 posto osnovne plaće svima koji su radili s covid-pacijentima

Šokirani “sramotnom isplatom nagrada radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji skrbe o pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti covid-19, a koje su se svele na iznose od 5, 26 kuna, 33 kune, 41,15 kuna 45 kuna pa sve skoro do 150 kuna, neki članovi sindikata smatraju da je to takvo omalovažavanje struke kakvo nikad nisu doživjeli u svojem poslu te razmišljaju da vrate te iznose na račun premijera Andreja Plenkovića ili ministra zdravstva Vilija Beroša, ogorčeno poručuje predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak, piše Jutarnji list.

Naime, zaposleni u sustavu zdravstva i socijalne skrbi počeli su dobivati plaće koje su, kako je najavljivano, trebale biti uvećane za 10 posto osnovne plaće svima koji su radili s covid-pacijentima. No, kod brojnih djelatnika ti su iznosi mizerni, nekad manji i od 20 kuna.

“Bolje bi bilo da nismo dobili ništa”, kaže. Iako je premijer najavio da će radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dobiti posebnu nagradu u iznosu deset posto od osnovne plaće za rad s pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti covid-19, od toga, nažalost, ništa”. U praksi se nagrada svela na mizerne iznose koji, napominje Topolnjak, u najboljem slučaju dosežu 200 kuna, što bi navelo na zaključak da je osnovna plaća radnika u sustavu zdravstva od 50 kuna, pa do 2000 kuna!?”

Ali nije, nego se izračun nagrade u skladu s uputama koje je Ministarstvo zdravstva dostavilo ravnateljima ustanova 21. prosinca 2020. godine, pretvorilo u mjerenje minuta i sati koje su zaposlenici proveli u radu s pacijentima oboljelim od bolesti covid-19 “kako bi im se mogla isplatiti što mizernija nagrada”. Tako im je nagrada isplaćena samo za te sate.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...