Donosimo 10 jednostavnih savjeta nutricionistice kako smanjiti obujam struka, a nijedan ne uključuje dijetu

U današnje vrijeme mnogo se govori o dijetama i o redukciji masti u prehrani, čak u tolikoj mjeri da mnogi ljudi smatraju da masti potpuno treba izbjegavati jer su loše za nas, što naravno nije ispravno razmišljanje.

Masti koristimo u svakodnevnoj prehrani i one su nakon ugljikohidrata, najvažniji glavni i rezervni izvor energije za naš organizam.

Ukupni unos masti u prehrani odraslih osoba ne prelazi 25 – 30% dnevnog energetskog unosa, s tim da se svega 10% i manje potreba namiri iz masti životinjskog podrijetla (zasićenih masti). U prehrani djece i mladeži, kao i u osoba čije su energetske potrebe povećane, udio masti može se povećati na 30 – 35% energetske vrijednosti dnevnog obroka.

Međutim, masno tkivo na trbuhu nije stvar estetike nego ozbiljno može utjecati na naše zdravlje, jer višak kilograma u području trbuha može dovesti do dijabetesa, hormonalnih poremećaja, visokog tlaka, problema s plodnošću, štitnjačom te mnogih drugih bolesti.

Masnoća na trbuhu i struku nisu nastale preko noći pa se isto tako nećete preko noći ni istopiti. Ipak, topljenje masnih zaliha uz pomoć tjelovježbe i smanjenog unosa kalorija može biti brže ako promijenimo dosadašnje životne navike i zadamo si cilj – ravan trbuh kao prevenciju zdravlja. Pločice na trbuhu, rade se u kuhinji a ne u teretani, piše Ordinacija.hr.

Da bi smanjili obujam struka i poboljšali svoje zdravlje moramo;

1. Smanjiti unos ugljikohidrata tijekom dana

2. Paziti na unos „dijetalne“ prerađene hrane s puno dodanih soli i konzervansa

3. Povećati unos zdravih masnoća i proteina

4. Iz prehrane izbaciti sol, gazirane sokove, alkohol

5. Iz prehrane izbaciti kruh i sve pekarske prerađevine, kao i masne prerađevine

6. Obavezno uvesti svakodnevno kretanje i/ ili fizičku aktivnost

7. Obavezno hranu podijeliti u 5-6 manjih obroka

8. Povećati unost tekućine (vode) na min. 2L dnevno

9. Smanjiti stres

10. Ne izbjegavati fizičku aktivnost

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...