Donosimo praktične savjete kako špinat što duže održati svježim

Ovo se zeleno lisnato povrće zbog visokog udjela antioksidansa, C i E vitamina i zbog malo kalorija naziva i 'super namirnicom', a prednost špinata je i u tome što ga se može dodavati raznim jelima bez da mu okus dominira.

Svestrani se špinat povezuje i sa zdravljem mozga i sprječavanjem depresije, a s njim se mogu raditi smoothieji, salate i tjestenine... Jedina mu je loša strana što se brzo kvari.

- Špinat će propasti prije većine drugog zelenog povrća, jer mu je lišće mnogo nježnije - objasnila je nutricionistkinja Marisa Moore. Zbog toga i zbog velikog udjela vode (90 posto) mnogi, kaže, izbjegavaju kupovati veće količine špinata.

- Špinat je pokvaren ako izgleda 'slinavo' ili ima neugodan miris - kaže nutricionistkinja Frances Largeman-Roth, no postoji nekoliko načina da mu se vijek trajanja produži.

- Ključ je u tome da ostane suh - kaže Moore i dodaje da je zato s pranjem špinata najbolje pričekati do neposredno prije kuhanja, a nakon pranja ga obavezno treba dobro osušiti.

Evo nekoliko savjeta nutricionista kako špinat što dulje očuvati svježim:

- Špinat izvadite z ambalaže i skroz osušite - Bacite sve listove koji su i malo gnjili

- Dno hermetički zatvorene posude prekrijte kuhinjskim ručnicima i suho lišće špinata položite na njih

- Posudu zatvorite i spremite u hladnjak Ako ste špinat već kupili opran, Moore preporučuje da ga jedete što prije, a jednom kad otvorite vrećicu sa špinatom, u nju dodajte čistu salvetu da pokupi vlagu.

- Preporuka je da se špinat potroši u roku od pet do sedam dana, no možete ga i zamrznuti - kaže Largeman-Roth i preporučuje da ga se dvije minute blanšira u kipućoj vodi - dok ne postane svijetlozelen - pa ohladi pod hladnom vodom. Nakon toga špinat se sprema u vrećice za zamrzavanje, pa se jelima dodaje pri kraju kuhanja.

- Špinat možete čuvati u hladnjaku samo ako ga planirate pojesti u tjedan dana, inače ga treba zamrznuti - rekla je nutricionistkinja za Mind Body Green a prenio Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...