Donosimo praktične savjete kako špinat što duže održati svježim

Ovo se zeleno lisnato povrće zbog visokog udjela antioksidansa, C i E vitamina i zbog malo kalorija naziva i ‘super namirnicom’, a prednost špinata je i u tome što ga se može dodavati raznim jelima bez da mu okus dominira.

Svestrani se špinat povezuje i sa zdravljem mozga i sprječavanjem depresije, a s njim se mogu raditi smoothieji, salate i tjestenine… Jedina mu je loša strana što se brzo kvari.

– Špinat će propasti prije većine drugog zelenog povrća, jer mu je lišće mnogo nježnije – objasnila je nutricionistkinja Marisa Moore. Zbog toga i zbog velikog udjela vode (90 posto) mnogi, kaže, izbjegavaju kupovati veće količine špinata.

– Špinat je pokvaren ako izgleda ‘slinavo’ ili ima neugodan miris – kaže nutricionistkinja Frances Largeman-Roth, no postoji nekoliko načina da mu se vijek trajanja produži.

– Ključ je u tome da ostane suh – kaže Moore i dodaje da je zato s pranjem špinata najbolje pričekati do neposredno prije kuhanja, a nakon pranja ga obavezno treba dobro osušiti.

Evo nekoliko savjeta nutricionista kako špinat što dulje očuvati svježim:

– Špinat izvadite z ambalaže i skroz osušite – Bacite sve listove koji su i malo gnjili

– Dno hermetički zatvorene posude prekrijte kuhinjskim ručnicima i suho lišće špinata položite na njih

– Posudu zatvorite i spremite u hladnjak Ako ste špinat već kupili opran, Moore preporučuje da ga jedete što prije, a jednom kad otvorite vrećicu sa špinatom, u nju dodajte čistu salvetu da pokupi vlagu.

– Preporuka je da se špinat potroši u roku od pet do sedam dana, no možete ga i zamrznuti – kaže Largeman-Roth i preporučuje da ga se dvije minute blanšira u kipućoj vodi – dok ne postane svijetlozelen – pa ohladi pod hladnom vodom. Nakon toga špinat se sprema u vrećice za zamrzavanje, pa se jelima dodaje pri kraju kuhanja.

– Špinat možete čuvati u hladnjaku samo ako ga planirate pojesti u tjedan dana, inače ga treba zamrznuti – rekla je nutricionistkinja za Mind Body Green a prenio Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...