FOTO Rekonstrukcija škole u Turnju; Općina Sv. Filip i Jakov za pola milijuna kuna gradi nove učionice

Nakon što je Općina Sv. Filip i Jakov nedavno isplatila desetogodišnji kredit od 15 milijuna kuna za novu osnovnu školu i dvoranu u Sv. Filip i Jakovu, odmah na red glavnih ovogodišnjih projekata došla je i obnova ili možda bolje rečeno nova gradnja područne škole u mjestu Turanj. Kako su prije točno devet godina učenici i učitelji iz tzv. “Stare škole” u centru Sv. Filipa i Jakova krenuli su na nastavu u moderni školski objekt, u novu školsku zgradu s trodijelnom sportskom dvoranom u vrijednosti od oko 30 milijuna kuna, tako će ubrzo i učenici do četvrtog razreda osnovne škole u Turnju, nakon završetka svih radova također krenuti u moderno i kompletno opremljeni školski prostor.

Početak radova na novim učionicama krenuo je odmah nakon što je Općina vansudskom nagodbom isplatila 2 300 000 kuna za kupnju zgrade od ukupno 700 m² koja se nalazi u centru mjesta, i gdje će se otprilike nakon dva mjeseca radova na prvom katu sagraditi dvije velike i jedna mala učionica te hodnik, zbornica i ostava, što će područnoj školi u Turnju omogućiti rad u jednoj jutarnjoj smjeni, što je i bio jedan od glavnih ciljeva projekta. Nakon sanacije krova pristupit će se unutarnjem uređenju, a koje će obuhvatiti kompletnu izmjenu elektroinstalacija i rasvjetnih tijela, montažu sustava grijanja i hlađenja, montažu pregradnih zidova i stropa te oblaganje zidova rigips pločama, montažu unutarnje i djelomično zamjenu vanjske stolarije, ugradnju i popravak podova, montažu telefonske i internetske mreže, priključak na vodovodnu i električnu mrežu. Krov će po propisima struke biti prekriven kupom kanalicom.

“Nakon što se sanira krovište zgrade možemo se uhvatiti u koštac s preobrazbom kupljenog prostora u tri učionice u kojima će se provoditi nastava. Očekuje nas mnogo posla u što spadaju grubi građevinski radovi, postavljanje instalacija, struje i montaža grijanja, a nakon detaljnog uređenja interijera učionice će poprimiti moderni i kompletno opremljen izgled”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, ističući kako Općina oduvijek ulaže u edukacijski sektor, čime se omogućavaju primjereniji uvjeti za rad kako bi učenici mogli postizati još bolje rezultate. Također je naglasio da će se nakon završetka gradnje, stare prostorije škole u kojima se trenutno odvija nastava prenamjeniti za rad sportskih i kulturnih udruga koje djeluju na području Turnja, točnije vaterpolo klubu “Croatia Turanj” te kulturno umjetničkoj udruzi “Maslina”.

Sinergija Zadarske županije, Općine i Osnovne škole Sv. Filip i Jakov

Što se tiče financiranja ovog projekta Zadarska županija Općini Sv. Filip i Jakov je za ovaj projekt omogućila sufinanciranje u iznosu od 300 000 kuna a Općina će skupa s matičnom školom financirati rekonstrukciju s oko 200.000 kuna. Općina je preuzela i obvezu praćenja izrade projekta rekonstrukcije škole kako bi djeca što prije dobila bolje uvjete za nastavu u školi.

“Kao što sam naglasio i nakon isplate desetogodišnjeg kredita za matičnu osnovnu školu u Sv. Filip i Jakovu i ovdje smatram da će dobra suradnja Zadarske županije i Općine Sv. Filip i Jakov te dugogodišnji timski rad i dobre odluke općinskog vijeća i naše osnovne škole rezultirati još jednim vrhunskim edukacijskim projektom tj. moderno opremljeno školskom prostoru koji će služiti razvoju djece i koje će biti temelj njihova znanja. Ovim putem, opet jedno veliko hvala Zadarskoj županiji, vijeću, svim žiteljima općine, roditeljima te učenicima”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Novi prostor za organizaciju nastave, koji se nalazi odmah uz sadašnju zgradu PO Turanj, je u prosincu odlukom općinskog vijeća ustupljen školi na korištenje. Gordana Kurtov, ravnateljica matične OŠ Sv. Filip i Jakov, kaže da učenici jedva čekaju da usele o novi prostor.

“Sretni smo jer se radi o prostoru preko 250 m² , a što je dvostruko više od sadašnje kvadrature PŠ Turanj. Kako bi se uselili u prostor adekvatan za odvijanje nastave, na zgradi su potrebni određeni radovi i adaptacija. Posla je puno, a mi se nadamo da će nam vremenski uvjeti i epidemiološka situacija dozvoliti da ih realiziramo u što kraćem roku. Svi jedva čekamo, jer ćemo useliti u potpuno novouređeni prozračniji prostor koji će sadržavati dvije velike te jednu manju učionicu, prostrani hodnik, malu zbornicu i ostavu te naravno sanitarni čvor”, rekla je ravnateljica Gordana Kurtov.

Uz novu školu i novi vrtić

Uz nove školske učionice u koje bi učenici trebali useliti za oko dva mjeseca, u Turnju je nedavno završena i gradnja dječjeg vrtića u iznosu 9.142.633,06 kuna, a u kojeg bi turanjski mališani trebali useliti jako brzo tj. nakon dobivene uporabne dozvole od strane nadležnih institucija.

“Novi moderni dječji vrtić s jaslicama gradio se za sljedećih 30 do 40 godina. Osobno osjećam veliku sreću jer iza ovog projekta također stoji dugogodišnji rad i trud ne samo današnjih općinskih djelatnika, nego i upornost prijašnjih načelnika, vijećnika i raznih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj projekt. Hvala im svima na njihovoj kontinuiranosti u radu te što su se uopće izborili za to da se vrtić gradi na ovom zemljištu”, zahvalio je Pelicarić dodajući kako će se trenutne vrtićke prostorije nakon preseljenja pretvoriti u jednu malu polivalentnu dvoranu koja će služiti za tjelesni odgoj te mještanima za razne aktivnosti.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...