FOTO Rekonstrukcija škole u Turnju; Općina Sv. Filip i Jakov za pola milijuna kuna gradi nove učionice

Nakon što je Općina Sv. Filip i Jakov nedavno isplatila desetogodišnji kredit od 15 milijuna kuna za novu osnovnu školu i dvoranu u Sv. Filip i Jakovu, odmah na red glavnih ovogodišnjih projekata došla je i obnova ili možda bolje rečeno nova gradnja područne škole u mjestu Turanj. Kako su prije točno devet godina učenici i učitelji iz tzv. “Stare škole” u centru Sv. Filipa i Jakova krenuli su na nastavu u moderni školski objekt, u novu školsku zgradu s trodijelnom sportskom dvoranom u vrijednosti od oko 30 milijuna kuna, tako će ubrzo i učenici do četvrtog razreda osnovne škole u Turnju, nakon završetka svih radova također krenuti u moderno i kompletno opremljeni školski prostor.

Početak radova na novim učionicama krenuo je odmah nakon što je Općina vansudskom nagodbom isplatila 2 300 000 kuna za kupnju zgrade od ukupno 700 m² koja se nalazi u centru mjesta, i gdje će se otprilike nakon dva mjeseca radova na prvom katu sagraditi dvije velike i jedna mala učionica te hodnik, zbornica i ostava, što će područnoj školi u Turnju omogućiti rad u jednoj jutarnjoj smjeni, što je i bio jedan od glavnih ciljeva projekta. Nakon sanacije krova pristupit će se unutarnjem uređenju, a koje će obuhvatiti kompletnu izmjenu elektroinstalacija i rasvjetnih tijela, montažu sustava grijanja i hlađenja, montažu pregradnih zidova i stropa te oblaganje zidova rigips pločama, montažu unutarnje i djelomično zamjenu vanjske stolarije, ugradnju i popravak podova, montažu telefonske i internetske mreže, priključak na vodovodnu i električnu mrežu. Krov će po propisima struke biti prekriven kupom kanalicom.

“Nakon što se sanira krovište zgrade možemo se uhvatiti u koštac s preobrazbom kupljenog prostora u tri učionice u kojima će se provoditi nastava. Očekuje nas mnogo posla u što spadaju grubi građevinski radovi, postavljanje instalacija, struje i montaža grijanja, a nakon detaljnog uređenja interijera učionice će poprimiti moderni i kompletno opremljen izgled”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, ističući kako Općina oduvijek ulaže u edukacijski sektor, čime se omogućavaju primjereniji uvjeti za rad kako bi učenici mogli postizati još bolje rezultate. Također je naglasio da će se nakon završetka gradnje, stare prostorije škole u kojima se trenutno odvija nastava prenamjeniti za rad sportskih i kulturnih udruga koje djeluju na području Turnja, točnije vaterpolo klubu “Croatia Turanj” te kulturno umjetničkoj udruzi “Maslina”.

Sinergija Zadarske županije, Općine i Osnovne škole Sv. Filip i Jakov

Što se tiče financiranja ovog projekta Zadarska županija Općini Sv. Filip i Jakov je za ovaj projekt omogućila sufinanciranje u iznosu od 300 000 kuna a Općina će skupa s matičnom školom financirati rekonstrukciju s oko 200.000 kuna. Općina je preuzela i obvezu praćenja izrade projekta rekonstrukcije škole kako bi djeca što prije dobila bolje uvjete za nastavu u školi.

“Kao što sam naglasio i nakon isplate desetogodišnjeg kredita za matičnu osnovnu školu u Sv. Filip i Jakovu i ovdje smatram da će dobra suradnja Zadarske županije i Općine Sv. Filip i Jakov te dugogodišnji timski rad i dobre odluke općinskog vijeća i naše osnovne škole rezultirati još jednim vrhunskim edukacijskim projektom tj. moderno opremljeno školskom prostoru koji će služiti razvoju djece i koje će biti temelj njihova znanja. Ovim putem, opet jedno veliko hvala Zadarskoj županiji, vijeću, svim žiteljima općine, roditeljima te učenicima”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Novi prostor za organizaciju nastave, koji se nalazi odmah uz sadašnju zgradu PO Turanj, je u prosincu odlukom općinskog vijeća ustupljen školi na korištenje. Gordana Kurtov, ravnateljica matične OŠ Sv. Filip i Jakov, kaže da učenici jedva čekaju da usele o novi prostor.

“Sretni smo jer se radi o prostoru preko 250 m² , a što je dvostruko više od sadašnje kvadrature PŠ Turanj. Kako bi se uselili u prostor adekvatan za odvijanje nastave, na zgradi su potrebni određeni radovi i adaptacija. Posla je puno, a mi se nadamo da će nam vremenski uvjeti i epidemiološka situacija dozvoliti da ih realiziramo u što kraćem roku. Svi jedva čekamo, jer ćemo useliti u potpuno novouređeni prozračniji prostor koji će sadržavati dvije velike te jednu manju učionicu, prostrani hodnik, malu zbornicu i ostavu te naravno sanitarni čvor”, rekla je ravnateljica Gordana Kurtov.

Uz novu školu i novi vrtić

Uz nove školske učionice u koje bi učenici trebali useliti za oko dva mjeseca, u Turnju je nedavno završena i gradnja dječjeg vrtića u iznosu 9.142.633,06 kuna, a u kojeg bi turanjski mališani trebali useliti jako brzo tj. nakon dobivene uporabne dozvole od strane nadležnih institucija.

“Novi moderni dječji vrtić s jaslicama gradio se za sljedećih 30 do 40 godina. Osobno osjećam veliku sreću jer iza ovog projekta također stoji dugogodišnji rad i trud ne samo današnjih općinskih djelatnika, nego i upornost prijašnjih načelnika, vijećnika i raznih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj projekt. Hvala im svima na njihovoj kontinuiranosti u radu te što su se uopće izborili za to da se vrtić gradi na ovom zemljištu”, zahvalio je Pelicarić dodajući kako će se trenutne vrtićke prostorije nakon preseljenja pretvoriti u jednu malu polivalentnu dvoranu koja će služiti za tjelesni odgoj te mještanima za razne aktivnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...