Hanfa korisnike Facebooka upozorava na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je danas korisnike Facebooka da ne nasjedaju na oglase koji reklamiraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Groupa, iza kojeg navodno stoji kineska vlada, jer sve okolnosti upućuju na prijevaru.

Korisnicima Facebooka u Hrvatskoj počeli su se u zadnje vrijeme prikazivati oglasi koji reklamiraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Groupa, a iza kojeg navodno stoji kineska vlada. Sve okolnosti upućuju na prijevaru i da se ne radi o proizvodu koji je na bilo koji način reguliran i ne pruža nikakvu zaštitu za ulagatelje, poručuju iz Hanfe.

Ističu da spomenuti oglasi za kupnju kineske kriptovalute uključuju i novinske članke koji, prema svemu sudeći, nisu autentični, a oponašaju objave u svjetski poznatom časopisu Forbesu, dok su u samom oglasu i svjedočanstva poznatih osoba, poput Sir Richarda Bransona i Petera Thiela, uz napomenu da je kupnja te kriptovalute moguća samo preko Yuan Pay Groupa.

U povodu toga, iz Hanfe upozoravaju i da je kineska vlada objavila da trenutačno radi na izradi tzv. digitalnog juana ili digitalne inačice službene valute, pa stoga građani mogu pomisliti da je riječ o službenom oglasu, no tu je riječ o dvije različite stvari jer službena digitalna valuta, iza koje stoji država, nije isto što i kriptovaluta te u ovom slučaju oglas ni na koji način nije povezan s kineskom državom.

Prema javno dostupnim informacijama, razvoj digitalnog juana tek je u početnoj fazi te su njime omogućena testna plaćanja u određenim dijelovima Kine, ali sama valuta nije dostupna za ulaganje. Ocjenjuje se da će testna faza trajati najmanje do 2023., ako ne i dulje, s obzirom na to da je potrebno riješiti brojna pitanja funkcionalnosti, ali i sigurnosti. Očekuje se da će digitalni juan izdavati ograničen broj izdavatelja, bilo da je to središnja banka ili komercijalne kineske banke, objašnjavaju iz Hanfe.

Napominju da, čak i kada je riječ o poznatim kriptovalutama, treba imati na umu da je riječ o veoma rizičnim ulaganjima, na što je Hanfa već više puta upozoravala, što čine i sada, dodajući da visoke vrijednosti bitcoina, koje se bilježe posljednjih tjedana, ostavljaju dojam brze i lake zarade, no ulaganje u kriptoimovinu je jako rizično.

Prije svega zbog nedovoljno pouzdanih i relevantnih informacija, visokog rizika od gubitka dijela ili sveg uloženog, izrazite volatilnosti vrijednosti ulaganja i nemogućnosti svakodobnog ‘izlaska’ iz ulaganja, a tu su i rizici uz informatičku tehnologiju koja se rabi za izradu i distribuciju tokena (hakerski napadi, nemogućnost pristupa tokenima, gubitak ključa za pristup tzv. digitalnom novčaniku i sl.).

Zbog svega toga, osim upozorenja na lažno oglašavanje, pozivamo potencijalne ulagatelje u kriptovalute na odgovorno i oprezno ponašanje tako da se prije ulaganja detaljno informiraju o vjerodostojnosti i karakteristikama, odnosno rizicima ulaganja u kriptovalute, a posebno na rizik gubitka novca s obzirom na to da ne postoje posebni regulatorni mehanizmi zaštite, zaključuju iz Hanfe.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...