HDZ neće podržati zabranu ZDS-a: “Treba biti pažljiv prema poginulima iz HOS-a koji su umirali za Hrvatsku”

Kao što se moglo pretpostaviti, vladajući HDZ ne podržava izmjene Kaznenog zakona kojima bi se regulirala upotreba ustaškog, nacifašističkog i četničkog znakovlja u Republici Hrvatskoj, a propagatori ovih ideja bili osuđeni na zatvorske kazne.

U HDZ-u smatraju kako se radi o predizbornoj akciji opozicije, iako iza svega stoje Židovska općina Zagreb i njezin predsjednik Ognjen Kraus, potvrda je koju je dobio Jutarnji list.

Iako je nakon sastanka s predstavnicima saborskih klubova održanog u petak Kraus najavio da će se na idućem sastanku za nekoliko tjedana predstaviti zajednički prijedlog izmjena zakona, mali su izgledi da će ga podržati HDZ, a to dovodi u pitanje i usvajanje ovih odredbi. Inače, spomenute izmjene napisane su u SDP-u.

– To je bio neformalan sastanak na koji sam se odazvao ispred Kluba HDZ-a. Nisu donesene nikakve odluke jer, kao što znate, postoji procedura kod izmjena zakona, a to znači da se oko tih pitanja najprije dogovaraju saborski klubovi, a zatim se prijedlozi šalju u redovitu proceduru i kada dođu na red, o tome se raspravlja. Stav je HDZ-a jasan, uvijek smo jasno osuđivali ustaški režim 1941. – 1945., i tu nemamo dileme, ali treba biti pažljiv prema mladićima koji su bili u HOS-u i pod znakom “Za dom spremni” u Domovinskom ratu umirali za Hrvatsku. To nema veze s NDH, što je utvrdilo i Vijeće za suočavanje s prošlošću” – rekao im je Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a, koji je predstavljao vladajuću stranku na sastanku u Židovskoj općini.

Ukratko, članak 325. KZ-a neće se mijenjati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...