Hoće li Hrvatska uvesti registar građana koji su se odbili cijepiti i kako će izgledati nova turistička sezona?

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostujući u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska rekla je da će se danas održati video konferencija šefova država i vlada na kojoj će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković, te da će glavna tema biti borba protiv Covida.

'Postoji novi soj koji je došao i u Europsku uniju i on dovodi do dodatnih zaključavanja u našem okruženju i vjerojatno će se razgovarati o unificiranom zdravstvenom certifikatu', rekla je i dodala da ne postoje Covid putovnice.

Istaknula je da su glavni ciljevi da se do ožujka procijepi 80 posto populacije starije od 80 godina, 80 posto zdravstvenih radnika i socijalnih radnika i da do ljeta 2021. imamo preko 70 posto procijepljene populacije.

'Na razini EU-a se donosi jedinstveni stav, ali neće sigurno biti da ograničava slobodu kretanja', rekla je ministrica Brnjac.

Kad je riječ o novoj turističkoj sezoni, rekla je da su zabilježili dosta upita o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

'Hrvatska se pokazala kao sigurna destinacija. Sigurnost je i prošle godine bila na prvom mjestu tako će biti i ove. Primili smo puno upita o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i zato se Hrvatska pridružila svjetskom udruženju za putovanja i turizam i gdje su se izdale oznake 'safe travels',a mi smo još nadodali nacionalnu oznaku 'stay safe in Croatia'. Bitno je da se svi pridržavamo epidemioloških mjera i ako to budemo onda vjerujem da ćemo imati jako dobre rezultate u ovoj sezoni', rekla je Brnjac.

Prokomentirala je i odluku Španjolskih vlasti koje će napraviti registar svih državljana koji se odbiju cijepiti, rekavši da mi nećemo ići u tom smjeru i da je nama bitan sporazum na razini EU-a.

'Važno je pridržavanje epidemioloških mjera i pravila. Nikome nije jednostavno, jako je teška situacija, ali uz mjere, cjepivo je za turizam izvanredna stvar', rekla je i dodala da su razgovarali sa zemljama članicama kako bi vidjeli kolika je zainteresiranost za cjepivo u turističkom sektoru.

'Moramo se dobro pripremiti za sezonu i voditi računa da svi koji se žele cijepiti u turističkom sektoru budu procijepljeni', istaknula je.

Dodala je i kako se već razmišlja o sezoni 2022.

'Pokrenuli smo strategiju održivog turizma jer želimo razvijati održiv turizam tijekom cijele godine. Nije bit broj turista, treba ga održati u našim gradovima, kontinentu, otocima i svakako razvijati turizam na kontinentu'.

Kao je riječ o sportskom dijelu, rekla je da su počele radne skupine o zakonu o sportu, te da se razgovara i o samim mjerama koje su aktualne, ali i predlažu određene mjere za popuštanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...