Hrkanjem izluđujete ukućane pa i susjede? Rješite se problema, treba vam samo loptica za tenis

Možda će nekima zvučati kao šala, no terapeut i autor Karl Rollison – poznat i kao ‘guru za spavanje’ – kaže da hrkanje možete pobijediti s jednom teniskom lopticom – i to tako da onome čije vas hrkanje muči lopticu prišijete na stražnju stranu pidžame.

Rollison kaže da ljudi kad spavaju na leđima najčešće hrču ili se hrkanje u tom položaju pogorša, a teniska će ga loptica onemogućiti.

Razlog je što kad spavamo na leđima često otvorimo usta – kaže ‘guru’  koji kao ‘protumjeru’ preporučuje spavanje na boku.

Kada spavamo na leđima, objasnio je, jezik i nepce se opuštaju i podležu gravitaciji, a tad se naslanjaju na stražnji dio grla i proizvode vibrirajući zvuk. Čeljust se, kaže, također opušta, a usta postaju ‘eho komora’ pojačavajući zvuk.

Spavanje na boku manje utječe na dišne pute i ostaje više mjesta za protok zraka – objasnio je, a osim loptice za tenis možete kaže on, isprobati staru metodu sprječavanja hrkanja koju su često koristili vojnici – spavanje s ruksakom.

Vojnici su u rovovima tako spavali da ne bi hrkanjem neprijatelju odali svoj položaj – objasnio je, a u učinkovitost se i sam, kaže, uvjerio kad je prije par godina slomio tri rebra.

Mogao sam spavati samo na boku, a ako bi u snu promijenio položaj, budio sam se u groznim bolovima pa sam u ruksak stavio jastuk, pa ruksak na leđa – ispričao je Rollison za The Sun. A tad bi, kaže, spavao ‘kao beba’, prenosi Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...