Najizglednije je da će Hrvatska sve do Uskrsa zadržati stroge mjere

Ako epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje bude povoljna, možemo očekivati popuštanje mjera, najavio je jučer premijer Andrej Plenković, no nije rekao eksplicitno kad to možemo očekivati i koje mjere bi bile prve na redu za popuštanje.

No, kako Jutarnji list doznaje neslužbeno, unatoč umirujućoj premijerovoj izjavi, popuštanja mjera još neće biti i gotovo je sigurno da će se i nakon 31. siječnja produljiti velika većina postojećih mjera.

Epidemiolozi i Stožer, neslužbeno doznaju, nisu skloni nikakvom popuštanju jer smatraju da toplije vrijeme moramo dočekati s niskim brojevima, a isto tako je i strah od zaraznijih sojeva prevelik.

Govore da je Irska od zemlje s najpovoljnijom situacijom naglo postala zemlja problem. Iako se stalno provlači da bi se djeca koja nastavu pohađaju online uskoro trebala vratiti u klupe, ni to, čini se, nije izgledna opcija. Naime, iako djeca dobro podnose virus, najnovija istraživanja pokazuju da jako šire zarazu, stoga su naši sugovornici skloniji tome da ipak škole budu zatvorene do daljnjeg. Ako i dođe do nekih popuštanja, ona će biti simbolična, i prema našim izvorima ipak je najizglednije da ćemo se do Uskrsa ipak čuvati uz stroge mjere.

Silazni trend

– Imamo ohrabrujući silazni trend, što je dobro. Tjedni prosjek pao je na razinu sredine listopada, broj preminulih je u padu, broj hospitaliziranih prepolovljen je u odnosu na vrhunac koji smo imali prije mjesec dana. Mjere koje smo uveli i odgovorno ponašanje doveli su do preokretanja trendova i tako trebamo nastaviti. To smo uspjeli bez policijskog sata i zatvaranja u odnosu na druge zemlje i ako ovako nastavimo, to nam daje nadu da ćemo moći promišljati i o popuštanju mjera. Jedan od prvih signala je i početak polugodišta. Dio školaraca se vratio, a nadamo se da će uskoro i ostatak – rekao je Plenković.

Činjenica je da je Hrvatska u povoljnijoj situaciji nego prije mjesec-dva, no u usporedbi s nekim europskim državama, poput Francuske, Austrije i Njemačke, koje uvode i najavljuju sve drastičnije mjere, naša država ne stoji tako dobro. Razlog sve strožih mjera strah je od novih sojeva. Iako nisu opasniji, činjenica da su 70 posto zarazniji stvara bojazan od neizdrživog pritiska na bolnice.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, oprezan je kad je riječ o popuštanju mjera pa tako govori da unatoč trenutačno povoljnom trendu epidemije, ne želi riskirati treći val te će se ići kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin učinak na smanjenje broja zaraženih.

– Činjenica je da brojevi jesu bolji, ali i da u dijelu zemalja koje nas okružuju teško možemo govoriti o tome da je situacija s epidemijom stabilna i da nam to sada otvara mogućnost za popuštanje mjera. Pogotovo s obzirom na upozorenja na potencijalni treći val epidemije, sigurno nećemo riskirati da se epidemiološka situacija na bilo koji način naglo uruši – rekao je Božinović i zaključio da ne može precizirati hoće li nakon isteka mjera 31. siječnja biti popuštanja, no ono što je sigurno, svaka mjera će se uz struku iznova proći prije bilo kakve nove odluke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...