Najveći rizici za hrvatske firme: Korona, potresi i česte promjene propisa

Pandemija koronavirusa, cyber-incidenti i česte promjene zakona i propisa tri su glavna rizika s kojima se u ovoj godini suočavaju hrvatske tvrtke, pokazuje novi barometar rizika koji izrađuje Allianz.

Prirodne nepogode, poput potresa koji su lani pogodili Hrvatsku, a nastavili su se i u ovoj godini, smjestile su se na četvrto mjesto rizika s kojima se u poslovanju suočavaju hrvatske kompanije. No s obzirom na to da je istraživanje provedeno prije petrinjskog potresa, koji se dogodio na samom kraju prošle godine, vjerojatno je u međuvremenu u poslovanju hrvatskih tvrtki porastao i taj rizik.

Hrvatske poslodavce muči nedostatak kvalificirane radne snage

U hrvatskim tvrtkama sve su zabrinutiji i zbog nedostatka kvalificirane radne snage, koji se u ovogodišnjem istraživanju nalazi na petom mjestu rizika s kojima se suočavaju hrvatske tvrtke. Na popisu ostalih značajnijih problema s kojima se u ovoj godini suočavaju hrvatske tvrtke još su i strah od prekida u poslovanju, posebno u dobavnim lancima, zatim strah od gubitka vrijednosti brenda te nove tehnologije. Nekad visokopozicionirani rizici, poput makroekonomskih kretanja i zbivanja na tržištu, danas su, nakon što su u prvi plan izbili novi problemi, slabije plasirani, iako su i dalje među najvećih 10 problema u poslovanju, pokazuje Allianzov barometar rizika.

“Kada je u pitanju utjecaj aktualne pandemije koronavirusa na poslovanje, Hrvatska se ne izdvaja u odnosu na većinu zemalja. I kod nas je ovaj neočekivani rizik, koji nije zaobišao niti jednu organizaciju, obilježio prošlu godinu. Neke su kompanije ili čitave industrije snažno pogođene, neke manje, a nekima su se otvorile nove poslovne prilike, ali svima je novi virus donio dodatni stres i izazove jer je tražio da se u kratkom vremenu prilagodimo novim, izvanrednim okolnostima kako bismo očuvali i održali poslovanje. Za neke industrije, pa onda i čitave ekonomije koje o njima jako ovise, nove okolnosti su posebno izazovne, a osobito se to odnosi na industriju putovanja u cjelini, turizam i ugostiteljstvo, pa i onda i sve druge na njih naslonjene industrije”, prokomentirao je rezultate istraživanja predsjednik Uprave Allianz Hrvatske Daniel Matić.

Digitalizacija je povećala i cyber-kriminal

Riječ je, inače, o 10. godišnjem istraživanju poslovnih rizika koje Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) provodi diljem svijeta. Istraživanje je obuhvatilo 2769 glavnih izvršnih direktora i ostalih stručnjaka iz 92 zemlje, među kojima je i Hrvatska.

I podaci o rizicima poslovanja na svjetskoj razini otkrivaju da su problemi koje je izazvala pandemija koronavirusa izbili u prvi plan u poslovanju, upozoravaju u Allianzu. Tako su prvo mjesto rizika zauzeli zastoji u poslovanju, dok je samo izbijanje pandemije na drugom mjestu. Na trećem su mjestu cyber-incidenti, što se također dijelom može povezati s pandemijom, budući da su mjere ograničavanja društvenih kontakata i rad na daljinu doveli do jačanja digitalizacije, ali i do rasta kibernetičkih napada i problema. U Allianzu pritom podsjećaju da je tijekom prvog lockdowna u travnju prošle godine FBI iznio podatke o povećanju broja cyber-incidenata za 300 posto.

Na ljestvici najvećih svjetskih rizika za poslovanje u 2021. još su i tržišna kretanja, na koja je također presudno utjecala koronakriza, kao i makroekonomska kretanja i političko nasilje. S druge strane, klimatske promjene pale su na popisu rizika i sada su, zaključuju u Allianzu, na devetom mjestu ljestvice, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...