Nana Rita iz Preka ima 105 godina, a kod liječnika je bila jednom u životu i to 1937. godine

Kako doživjeti stotu? Zna to nana Rita iz Preka na otoku Ugljanu. Ima 105 godina, vesela je, voli dobru hranu, a kod liječnika je bila jedanput u životu. Nana Rita jedna je od najstarijih osoba u Hrvatskoj.

Margarita Dorkin u sto petoj jede i pije slatko kao beba, ali uvijek je “šlank”, reći će njezina obitelj u Preku.

Da je jedna od najstarijih u Hrvatskoj, čudi se, donosi HRT.

– Ma nije valjda.U cijeloj Hrvatskoj, govori Nana Rita i dodaje kako se ne boji korone ni gripe.

A život nane Rite nije bio lak. Čim se rodila, umro joj je otac, zatim baka od španjolske gripe kad je imala tri godine. Preživjela je i bombardiranje.

Cijeli se život mučila, radila kao priješka lavandijera, prala robu zadarskim gospođama. Udavala se nije, niti ima djece. Stoga je možda, bez obzira na teško siromaštvo, imala svoj mir. Tek je u svojim osamdesetima dobila obitelji. Prihvatili su je kao svoju ovi povratnici iz Amerike, dobri Dorkini, daljnji rod.

Kaže nam da je u prošlom stoljeću, davne 1937., jedanput u životu, bila kod liječnika. Zbog povišene temperature.

Na dan obvezno popije dvije čaše bevande.

Kamera je snima, novi “facol i traverša”, i u 105-oj. Ime Margarita, inače, znači biser. Biseri Jadrana nisu samo naši otoci, ponajprije, to su žilavi ljudi.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...