NOVO U TECHNOSTORE PONUDI: Macbook i Mac računala s M1 čipom!

S početkom 2021. godine iz tvrtke  Apple dolaze zanimljive novosti. Apple je naime ovih dana lansirao nove modele MacBook Air, MacBook Pro 13 i Mac mini s novim M1 procesorima. Ti procesori funkcioniraju  na ARM arhitekturi sa 16 milijardi tranzistora i do 16 GB integriranog RAM-a. Doduše, zasad još nije poznato na kojem taktu rade novi čipovi.

Optimizirano za rad na daljinu i video pozive

Po svemu sudeći, Apple je poradio na poboljšanju karakteristika zvuka i videa, vjerojatno potaknut pandemijom i sve većom popularnošću video poziva. Njih će s jedne strane poboljšati sam procesor koji će smanjiti smetnje i povećati kvalitetu slike zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, a s druge strane novi mikrofoni navodno odgovaraju kvaliteti mikrofona koji se koriste u zvučnim studijima.

Appleov „tvornički“ čipset

Informacije o novom čipu pojavile su se još u lipnju ove godine kada je Na konferenciji WWDC Apple objavio kako će lansirati vlastiti čipset Apple Silicon. M1 trenutno je najbrži integrirani SoC na svijetu. Ima istu arhitekturu kao čipovi serije A koji se koriste u iPhoneu i iPadu, tako da iOS aplikacije mogu nesmetano raditi na MacBooku i pokretati tradicionalne x86 aplikacije na virtualizirani način.

Apple Silicon M1 SoC temelji se na TSMC-ovoj 5-nm procesnoj tehnologiji. Ima 16 milijardi tranzistora, računalnu jedinicu koja se sastoji od 8-jezgrenog CPU-a koji je prihvatio klasični dizajn od četiri velike i četiri male jezgre. Velike jezgre dijele 12 MB L2 predmemorije, male imaju 4 MB L2.

Najvažnije karakteristike

2x brže performanse procesora

M1 pruža znatno veće performanse na svakoj razini računalne moći u usporedbi s najnovijim čipom za PC prijenosno računalo. Sa samo 10 vata (toplinski omotač modela MacBook Air), M1 isporučuje do dvostruko više CPU performansi PC čipa. K tome, M1 se može podudarati s vrhunskim performansama PC čipa dok koristi samo četvrtinu snage.

3x veće performanse po vatu

Kad se osvrnemo na single‑threaded  izvedbu silicija male snage u Macu, u usporedbi čipova dobici u izvedbi po vatu bili su vrlo mali. Ali kada pogledamo M1, vidimo masivno 3x poboljšanje performansi po vatu.

2x brže grafičke performanse

Na svakoj razini snage, M1 pruža znatno veće grafičke performanse od najnovijeg računarskog čipa za PC prijenosno računalo – do dvostruko veće brzine grafike. K tome, M1 se može podudarati s vrhunskim performansama PC čipa dok koristi samo trećinu snage.

Više informacija o čipsetu M1 potražite ovdje.

TECHNOstore nudi najnovija MacBook i Mac računala s M1 procesorom. Ponudu provjerite klikom na ovu poveznicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...