Od korone je u Hrvatskoj umrlo dvoje 28-godišnjaka, Capak: “Sedmi smo u Europi”

U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminule su 32 osobe.

 

“Prosječna dob preminulih je 76,9 godina. Nažalost, u protekla 24 sata umrle su dvije mlade osobe u dobi od 28 godina. I jedna i druga bile su povezane s komorbiditetima, autoimunim i malignim bolestima”, kazala je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković na konferenciji.

Još detalja o kretanju pandemije iznio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

„U proteklom tjednu imali smo 3819 novooboljelih, a u ovom 3015, što je za 21,1 posto manje. Trenutna incidencija u RH je 245,2. Najviša je u Sisačko-moslavačkoj županiji, a najniža je u Istri. Na ljestvici zemalja EU Hrvatska je sedma po incidenciji”, kazao je.

Riječ je preuzela šefica Zarazne Alemka Markotić, koja je govorila o mutiranoj verziji koronavirusa.

“Imamo određene spoznaje, ali još ne znamo koliko su se te mutirane varijante proširile svijetom, koliko mogu utjecati na težinu kliničke slike i smrtnost. Prvi rezultati su bili ohrabrujući, gdje se pokazalo da postojeća cjepiva djeluju na ovu varijantu. Međutim, trebat će to dalje pratiti na većem broju uzoraka”, rekla je.

Dodala je kako smo, jednostavno rečeno, s novim varijantama virusa negdje otprilike kao prije godinu dana kada se virus tek pojavio i kada o njemu nismo znali ništa.

“Potreban je izniman oprez i dalje se ističe da su mjere distance i zaštite potrebne da se zaustavi širenje varijanti”, rekla je i dodala kako su to, između ostalog, sve stvari koje su istaknute na razini Europske komisije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...