Od početka epidemije zatvoreno 1098 kafića, ugostitelj: “Kava za van nam neće pomoći”

U HRT-ovoj emisiji ‘U mreži Prvog’ jutros se raspravljalo o popuštanju epidemioloških mjera u Hrvatskoj. Bilo je riječi i o mogućnosti da lokalni stožeri sami donose odluke o mjerama na svojem području.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš rekla je da epidemiološka situacija unatoč smanjenju broja zaraženih i dalje nije sjajna te dodala da mjere treba popuštati postupno, kako su se i uvodile. Još se razmišlja o tome koju će se mjeru prvu popustiti. Bubaš je istaknula da je javnozdravstveni interes na prvom mjestu, a što više se trebaju očuvati ekonomke aktivnosti i obrazovanje. Pružanje zdravstvene usluge svima koji ju trebaju i kada ju trebaju je ključno.

Ugostitelj Dražen Biljan smatra da treba izjednačiti sve sektore u ugostiteljstvu, no ističe da mogućnost prodavanja kave za van ne bi puno pomogla jer se radi o manje od tri posto prihoda. Ugostitelji su, kaže, na podu, a nikoga nema da ih podigne. Prema službenim podacima, od početka epidemije je zatvoreno 1098 kafića.

Predsjednik atletskog saveza Ivan Veštić osvrnuo se na mogućnost otvaranja teretana i početka treninga za djecu. Posljedice ovakvih mjera su te da sportski klubovi već mjesecima gube djecu, a kao primjer navodi da je nakon prvog zatvaranja trebalo šest mjeseci da se vrati na broj članova kao prije zatvaranja.

Načelnik Stožera istarske županije Dino Kozlevac također smatra da treba dozvoliti rad teretana i sportskih klubova. Njegova je županija već pet tjedana u padu po broju oboljelih pa smatra da je vrijeme za popuštanje mjera, a počeli bi sa sportskim centrima i pojedinačnim sportovima. Kozlevac očekuje da struka nađe rješenje i da će od 1. veljače ta mjera biti donesena, rekao je za HRT.

Kada je riječ o školama, u Istarskoj županiji maturanti i dalje prate nastavu online, a prekosutra će se odlučiti što će s time biti nakon 1. veljače.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...