Optužnica protiv Trumpa večeras u američkom Senatu

Demokrati u ponedjeljak predaju američkom Senatu optužnicu protiv Donalda Trumpa, što će označiti službeni početak povijesnog postupka opoziva bivšeg predsjednika zbog “poticanja na pobunu”.

Nakon svečane predaje, postupak opoziva, prvi u kojemu se sudi bivšem predsjedniku, počet će tek 9. veljače.

Taj datum, o kojemu su se dogovorili republikanci i demokrati, rezultat je želje da se republikanskom milijarderu ostavi dovoljno vremena za pripremu obrane. Ali i Joeu Bidenu da počne mandat s većim brojem članova kabineta potvrđenih u Senatu i prihvaćanjem, nada se, njegovih prvih velikih projekata.

U međuvremenu novi predsjednik je zaredao s izvršnim uredbama pokušavajući pridići na noge najveće svjetsko gospodarstvo i boriti se protiv epidemije.

Podizanjem optužnice za “poticanje na pobunu” o kojoj je 13. siječnja glasao Zastupnički dom, Donald Trump je postao prvi američki predsjednik protiv kojega je dvaput pokrenut postupak opoziva.

Oko 19:00 sati (1:00 sat po srednjoeuropskom vremenu) demokratski “tužitelji” u Zastupničkom domu proći će dugim i bogato urešenim hodnicima koji ga dijele od Senata kako bi predali optužnicu za 45. predsjednika Sjedinjenih Država.

Zatim će ju pročitati senatorima.

Donalda Trumpa se tereti da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata na predsjedničkim izborima, Joea Bidena.

“Nikada nećete preuzeti našu zemlju ako ste slabi. Morate pokazati snagu i morate biti snažni”, rekao je prosvjednicima uoči napada na Kapitol u kojemu je pet osoba izgubilo život.

Prizori nasilja su potresli Ameriku i potaknuli više republikanskih uglednika da osude huškačko ponašanje milijardera.

No osuda u Senatu čini se nemoguća u ovoj fazi jer nekretninski magnat, i dalje veoma popularan među svojim biračima, računa na znatnu potporu u gornjem domu.

Iako su demokrati preuzeli kontrolu u Senatu, a imaju je i u Zastupničkom domu, njihova je većina krajnje krhka: imaju 50 mjesta u Senatu, kao i republikanci. U slučaju jednakog broja glasova potpredsjednica Kamala Harris ima pravo iskoristiti svoj glas i osigurati prevagu u korist demokrata.

No trebat će im 60 glasova za provedbu velikih reforma i dvije trećine glasova u Senatu za opoziv Donalda Trumpa.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...