Ostojić: “Moramo osigurati status sigurne destinacije, procijepljenost građana je ključna”

Postotak procijepljenosti populacije bit će jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije ove turističke sezone, a ministar zdravstva Vili Beroš procjenjuje da bi Hrvatska mogla do kraja ožujka procijepiti milijun ljudi, odnosno oko 25 posto čitave populacije. Cilj Ministarstva zdravstva je osigurati što prije procijepljenost od 70 posto te je uvjeren da će se u tome uspjeti.

”Hrvatska mora osigurati status i percepciju sigurne destinacije ove godine jer je to preduvjet dolaska turista i uspješne sezone. Procijepljenost građana je ključna, zbog čega je na Vladi ali i na svima nama velika odgovornost. Osobno sam veliki zagovornik cijepljenja jer je to jedini način normalizacije života i ukupnog gospodarstva. Što se tiče turističkih kompanija, standardi sigurnosti su podignuti značajno već prošle godine, što je i omogućilo situaciju da nismo imali slučaj zaraze u komercijalnim objektima cijele sezone. S obzirom na sve dostupne informacije i pripremljenost i odgovornost cijelog sektora, optimistično gledam na ovu sezonu i smatram da Hrvatska ima sve preduvjete da ponovno budemo najsigurnija i najpoželjnija destinacija na Mediteranu”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Europska komisija je odobrila hrvatski program državnih potpora u iznosu od 202 milijuna eura (1,525 milijardi kuna) za potporu poduzećima u turističkom i sportskom sektoru koja su izravno pogođena pandemijom koronavirusa. Potpora će se dodjeljivati u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja i subvencioniranja kamatnih stopa za nove zajmove.

”Turizam je jedan od najpogođenijih sektora ovom krizom i svaka pomoć održavanju likvidnosti turističkih kompanija je dobro došla, posebno sada u jeku priprema za novu sezonu koju moramo dočekati maksimalno spremni. U tom kontekstu je vijest o odobrenju hrvatskog programa državnih potpora za poduzeća iz turizma i sporta od strane Europske komisije pozitivna i dobrodošla za cijeli sektor. Očekujemo od Vlade odnosno resornog ministarstva što prije detalje te mjere kako bi se kompanije na vrijeme mogle pripremiti i na najbolji način iskoristiti odobrena sredstva”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u razdoblju od 24.12.2020. do 6.1.2021., tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, u Hrvatskoj je ostvareno 33.924 turističkih dolazaka i 141.492 noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (58.978 noćenja) te hotelima (40.054 noćenja). Tijekom promatranog razdoblja domaći su turisti ostvarili najviše noćenja (64 posto od svih ukupnih noćenja u navedenom razdoblju), a zatim slijede turisti s tržišta Njemačke, SAD, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Gledajući po destinacijama, najviše noćenja u promatranom razdoblju ostvareno je u Zagrebu, Rovinju, Splitu, Opatiji i Poreču. Kako je potvrdio direktor Turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević, samo u Istri je tijekom blagdana prosječno bilo oko 2.200 turista svakog dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...