Cestitka_Uskrs

Policija uputila upozorenje vozačima: “Brzinu prilagodite uvjetima na cesti!”

Policija će i ovog vikenda nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

U unutrašnjosti djelomice sunčano, a za vikend oblačnije, mjestimice uz malo snijega. Na Jadranu će prevladavati sunčano, tek u nedjelju na sjevernom dijelu oblačnije uz mogućnost za slab snijeg u Istri. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni, a na Jadranu će umjerena, u subotu i jaka bura s olujnim udarima, u nedjelju oslabjeti. Temperatura zraka u blagom padu. Takva je vremenska prognoza za nadolazeći vikend što znači da kolnik može biti vlažan i sklizak.

S obzirom na vremenske prilike, prianjanje pneumatika na podlogu je znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje vozači prolaze.

Zbog ovakvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Vozače dodatno podsjećamo, kako je na velikom broju, autocesta i državnih cesta koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske, obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine. Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na ostalim cestama, obaveza korištenja zimske opreme je kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica, stoji u objavi policije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...