Poput Njemačke i Italija oprezna s cjepivom AstraZenece kod starijih od 55 godina, preporučuju alternativu

Talijanska agencija za lijekove (AIFA) odobrila je u subotu cjepivo AstraZenece protiv covida-19 za sve odrasle, ali preporučila je alternative za starije od 55 godina.

“AIFA je odobrila cjepivo AstraZenece za zaštitu od covida-19 osoba starijih od 18 godina, sukladno preporuci EMA-e”, europske agencije za lijekove, ali je izrazila određenu nesigurnost u pogledu učinkovitosti kod osoba starijih od 55 godina, jer je ta dobna skupina bila slabo zastupljena u ispitivanjima.

U očekivanju dodatnih informacija agencija preporučuje preferencijalnu upotrebu cjepiva AstraZenece za osobe od 18 do 55 godina i upotrebu mRNA cjepiva za starije ili osjetljivije osobe.

Odluka AIFA-e je donesena dan nakon zelenog svjetla Europske agencije za lijekove za korištenje cjepiva AstraZenece i Sveučilišta u Oxfordu za sve osobe starije od 18 godina.

Usprkos takvoj odluci EMA-e, i njemačko stručno povjerenstvo je preporučilo da se osobe starije od 65 godina ne imuniziraju cjepivom AstraZenece.

“Cjepivo se za sada, na temelju dostupnih podataka, preporučuje samo osobama u dobi od 18 do 64 godine”, objavilo je povjerenstvo u petak. “Nema dovoljno podataka za ocjenu učinkovitosti cjepiva kod osoba starijih od 65 godina.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...