Povjesničar o HOS-u i Milanovićevom potezu: “Koriste pozdrav ZDS baš zato što je bio ustaški”!

Povjesničar Hrvoje Klasić gostovao je na N1 Televiziji i još se jednom osvrnuo na vječnu temu pozdrava “Za dom spremni”, te rekao kako “1991. osnivači HOS-a i HSP-a uzimaju ZDS baš zato što je bio ustaški, ni zbog čega drugog”.

“Kad čujem priče da ono iz ’91. nema veze s onim ’41., to je totalna laž. Oni koji su osnivali HOS kao vojsku HSP-a, koju je osuđivao i Franjo Tuđman, protiv koje je svjedočio Bobetko, iako je odbačena tužba za paravojsku, no nije sve bilo kako danas ispada. Da je Tuđman danas živ, ne bi mogao sebi doći koliko HDZ brani nešto što je on osuđivao. ’91. godine osnivači HOS-a i HSP-a uzimaju ZDS baš zato što je bio ustaški, ni zbog čega drugog. Ako to ne uđe u zakon, onda ništa nismo napravili. Zakon mora biti dosljedan, sveobuhvatan i bez dilema”, istaknuo je Klasić za N1.

Kako onda riješiti taj problem? Klasić smatra da su greške tu da se ispravljaju:

“Greška je učinjena i treba je ispraviti. Moramo svi imati konsenzus je li greška. HSP je s vremenom počeo mijenjati i ublažavati retoriku, odustao je od imidža ekstremno nacionalističke stranke. Da sad dečki iz HOS-a kažu – nama je bitan sadržaj, dečki su poginuli, nije nam bitan grb nego dečki koji su dali život za zemlju, da im je zbilja stalo do žrtava i komemoriranja, trebali bi razmisliti i maknuti tu rečenicu.”

Komentirajući molbu predsjednika Zorana Milanovića pripadnicima HOS-a da to više ne rade, rekao je:

“Time se dodatno polarizira. Nije dobro preko medija slati poruke. Predsjednik i premijer trebaju sazvati sastanak s predstavnicima HOS-a, dovesti povjesničare i reći da nitko ne osporava očito, ali ajmo ispraviti grešku u interesu HOS-a i Hrvatske.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...