PRESICA STOŽERA Capak: “Građani će moći birati cjepivo, Markotić: “Mutirani virus je u Mađarskoj”

Od 11 sati Nacionalni stožer objavljuje nove informacije o koroni.

Capak o aktualnoj situaciji

Danas smo imali 174 od 2369 testiranih, prije tjedan dana 230 novih od 3141 testiranih. U ovom tjednu od 12. do 18. 1. imamo 29 posto manje novooboljelih nego što je to bilo u tjednu od 5.1. do 11.1.

288,9 je 14-dnevna incidencija. Najviša je u Međimurskoj, a najniža u Istarskoj. Na ljestvici EU smo 7 po redu od 27 zemalja. Po ukupnoj stopi smrtnosti smo 20 sa 1117,6 na milijuna.

46202 osobe su cijepljene ukupno, a u SMŽ 4757 osoba.

Došla je nova tranša Pfizerovog cjepiva od 17500 doza.

Markotić o aktualnoj situaciji

Bolnički sustav je pod manjem opterećenjem. Moramo i dalje biti oprezni, imamo dobar, izvrstan rezultat, ali to ne znači da smijemo ignorirati situaciju koja je u Europu, a to je da jedan dio zemalja ima jedan vrlo visoki porast koji se dogodio u kratko vrijeme. Mutirani virus je već u Mađarskoj, vjerojatno ga ima i u drugim zemljama u okruženju. Ako ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170. Ponavlja se ovaj dio od početka pandemije kad se mislilo da možda virus neće ni doći, pa ako i dođe da ćemo ga brzo zaustaviti. Moramo paziti i mjerama suzbiti brzo širenje i treći val koji može biti puno gori od prošlih.

Važno je da se pazimo, da pratimo situaciju, da na vrijeme identificiramo virus, bolesni neka se jave liječniku, neka posebno paze ako su bili u Velikoj Britaniji ili Irskoj...

Slijede pitanja novinara.

O cijepljenju

Capak: Budući da smo cijepili 46 tisuća osoba, računamo da će ti svi u sljedeća tri tjedna trebati otići na docjepljivanje, tako da imamo dovoljno prostora da docijepimo sve i da započenemo šire.

Markotić: Danas kreće kod nas u bolnici druga faza cijepljenja, kod nas se cijepilo 446 što zdravstvenih djelatnika, što djelatnika u zdravstvu... Ima nešto manji broj njih koji još razmišljaju bi li se cijepili.

Božinović: Svatko tko se cijepio dobio je karton kad treba doći na docjepljivanje.

Koliko je nuspojava prijavljeno?

Capak: Mi smo dosad imali 122 sumnje na nuspojavu, sve su osim jedna koja je došla danas na Pfizerovo cjepivo. Bilo je i ozbiljnih alergijskih reakcija koje se razmatraju od strane posebnog povjerenstva, većina od tih 122 su blagog tipa, lagana temperatura, bol na mjestu aplikacije, glavobolja, a nekoliko težih se razmatra jesu li posljedica cijepljenja, ali vjerojatno jesu. Znači samo jedna nuspojava je prijavljena na Modernu.

Što ako netko ne može primiti drugu dozu kad treba?

Preporučeno je da to bude maksimalno 42 dana, međutim ako netko to i prekorači, on će svejedno primiti drugu dozu, ali proizvođač onda ne garantira da će cjepivo biti tako učinkovito.

Hoće li građani moći birati cjepivo?

Capak: Ako će postojati na nekom mjestu više cjepiva, naravno da može.

Kad dolazi još Moderninog cjepiva?

Capak: 25.1. dolazi oko 4800 doza. Ja nemam osjećaj da u Europi to ide sporije, mislim da se radi o tome da su neke države van Europe prije pregovora dogovorile nešto drugo.

Božinović: Eu je jedan od većih aktera. Činjenica da je Hrvatska u EU, to je velika prednost za nas da smo u EU, zamislite situaciju da se ovih 27 članica nije dogovorilo oko nabave, imali bismo barem 5 jakih zemalja koje bi bilateralno dogovorile cjepivo, a onda bi manje zemlje, poput Hrvatske, bile u puno nepovoljnijoj situaciji nego danas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...