PRESUDA OB Zadar zbog propusta dr. Radmana mora obitelji preminulog Roka Begonje isplatiti milijunsku odštetu

Općinski sud u Zadru naložio je Općoj bolnici Zadar da obitelji dječaka Roka Begonje koji je preminuo zbog pogreške tada dežurnog pedijatra Darka Radmana, isplati iznos od 1,2 milijuna kuna uvećan za kamate.

Naime, kako piše Jutarnji list, sve je počelo 12. veljače 2015. godine, kad je 6-godišnji Roko Begonja zbog povišene temperature završio kod pedijatra koji mu je zbog akutne upale grkljana i dušnika propisao sirup Ibuprofen. Budući da je preko noći dobio osip, jutro poslije nakon laboratorijskih pretraga pedijatrica je konstatirala da ima šarlah i akutnu upalu sinusa. prepisala mu je Sumamed uz kontrolu briseva. Ali kako je dječak bio sve lošije, povraćao je, temperatura mu je rasla, a nokti i usnice poplavili, majka, baka i stric su ga odveli u Dom zdravlja Biograd na pregled, odakle su ga uputili na Odjel pedijatrije na Hitnoj u Zadar jer je dječak bio bez snage i teško je hodao.

Stric je Roka cijelo vrijeme nosio na rukama, pa tako i 15. veljače u pedijatrijsku ambulantu Hitne DZ-a Zadar, gdje ga je dočekao dr. Radman, dežurni doktor na posudbi. Pregled je trajao desetak minuta, bio je površan, a doktorov unos u kompjutor manjkav. Upisao je samo šarlah uz liječenje Sumamedom i antipiretikom unatoč upozorenjima majke i bake da od Sumameda povraća dva dana, da ga boli cijelo tijelo, da su mu usnice i nokti plavi, te ma temperatura ‘divlja.’

Umjesto da je Roka poslao na daljnje kontrolne preglede, ili mu barem napravio pretrage krvi i urina, Radman im je rekao da je sve to normalno zbog temperature, poslavši Begonje kući s komadićem papira na kojem je bio samo pečat DZ-a i preporuka da nastave s terapijom.

Međutim, noć je donijela još veće pogoršanje, pa je sutradan s temperaturom od 40 stupnjeva, groznicom i otežanim disanjem zaprimljen na Hitni pedijatrijski prijem Opće bolnice Zadar, gdje je, na Jednici intenzivnog liječenja, umro nakon sedam sati.

Obdukcija je pokazala da je imao šarlah, apscedirajuću upalu pluća, a iz njega je prije smrti izvađeno pola litre gnoja.

Begonje u tužbi ističu da su liječnici OB Zadar povrijedili standard postupanja s obzirom da su osim navedenih počinjenih liječničkih pogrešaka, propustili pravovremeno poduzeti sve dijagnostičke i terapijske postupke koji bi doveli do preživljavanja ili barem povećali šansu za preživljavanjem, piše Jutarnji list.

U odgovoru na tužbu bolnica je osporila tužbeni zahtjev, ukazujući da je Radman spornog dana u ambulanti DZZŽ-a na temelju ugovora i aneksa o poslovnoj suradnji dopunski rad obavljao za svoj račun i dobio naknadu.

Visinu odštete od 747.000 kuna koju traže roditelji smatraju pretjeranom, a 230.000 kuna koje traže djed i baka nepredviđenom.

– Bila sam četiri i pol mjeseca trudna kad je umro Roko. Od šoka sam ostatak trudnoće provela u bolnici sve dok bebu nisam izgubila – emotivno se prisjetila tragedije Rokova majka Marija. Dječakova baka Mara, pak, i danas odlazi psihijatru, te se okrenula vjeri kao sedativu.

Mnogi se pitaju, pa i OB Zadar, zašto su Begonje tužile bolnicu, a ne Dom zdravlja Zadar u kojem je Radman, prema sudskoj odluci, učinio propuste. Na temelju ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenog između Doma zdravlja Zadarske županije i Opće bolnice Zadar, te Ugovora o sufinanciranju dežurstava pedijatara sklopljenog između Županije, Grada Zadra i Doma zdravlja, a zbog nedostatka kadra, Radman je kao zaposlenik bolnice obavljao dežurstva u Domu zdravlja Zadarske županije. Zakon propisuje da poslodavac odgovara za štetu koju zaposlenik na radu prouzroči trećoj osobi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...