Priča o paraplivaču Mihovilu, drugoplasiranom sportašu u kategoriji Trofej Zadarski

26. godinu za redom Zadarski list proglašava najbolje sportaše u Zadarskoj županiji, a ove godine je ponovo bio nominiran paraplivač Mihovil Ninčević iz Plivačkog kluba Jadera.

Prema glasovima 22 medijska djelatnika Mihovil se ove godine plasirao na 2. mjesto u kategoriji Trofej Zadarski, dok je prvo mjesto zauzeo Vladimir Gašpar, član Atletskog kluba Fortius, a na trećem mjestu je Joško Klarin paraplivač PK Zadra.

Mihovil je do sada ostvario niz sportskih uspjeha, tako je 2019. sa trenerom Antom Džajom, prof. nastupio u sastavu Hrvatske paraplivačke reprezentacije na natjecanju “SARAJEVO OPEN 2019 – U VODI SMO SVI JEDNAKI”.

Za reprezentaciju je nastupilo 26 plivača u pratnji 10 trenera, a ekipa PK Jadere je jedina iz Zadra dobila poziv izbornika, a Mihovil je opravdao poziv osvojivši tri medalje i to dva srebra i jednu broncu.

Njegov prvi nastup za hrvatsku paraplivačku reprezentaciju odveo ga je u Pariz gdje su se održale INAS  LJETNE EUROPSKE IGRE što je najveći europski sportski događaj za elitne sportaše s intelektualnim teškoćama. Hrvatska reprezentacija je nastupila sa pet sportaša u dva sporta; atletici i plivanju. Na ovim igrama u plivačkom dijelu otvorene su dvije  nove klase i to za Down syndrom (II2) i autizam (II3). Plivač PK Jadera Mihovil Ninčević je nastupio u klasi II3 i to u disciplinama 50m i 100m slobodno te 50m leptir.

U sve tri discipline je doplivao do zlatnih medalja. Ujedno je 2016. godine dobio priznanje Hrvatskog paraolimpijskog odbora za uspješnog mladog sportaša sa invaliditetom. Priznanje je dobio jer je 2015. godine na Europskim igrama mladih osvojio 4 prva mjesta. Iste 2016. godine od HPSOI-a (Hrvatski Paraplivački Savez) dobio je i priznanje za najuspješnijeg juniora.

U Jaderi nastupa od početka 2016. godine te je tokom ovih godina nastupio na 21 natjecanju i osvojio 109 medalja (90xzlato, 15xsrebro, 4xbronca).

Na Prvenstvima Hrvatske doplivao je do 35 titula državnog prvaka, 7 titula viceprvaka te dvije brončane medalje.

– Protekla godine je bila teška za sve sportaše dok su plivači, a pogotovo paraplivači najteže prošli u ovoj situaciji, tako se tokom cijele protegle godine održalo samo jedno paraplivačko natjecanje i to Otvoreno prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s invaliditetom CROATIA OPEN 2020. Na ovom najmasovnijem, a ujedno i najznačajnijem natjecanju za plivače s invaliditetom koje se održava u Hrvatskoj svake godine nastupila su 110 natjecatelja koji su došli iz čak 9 država: Austrije, BiH, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Irske, Slovenije i Srbije, a pod vodstvom trenera Ante Džaje, prof. Mihovil je nastupio u 3 discipline pri čemu je osvojio 3 zlatne medalje i titule prvaka države u svojoj klasi. Do titula prvaka stigao je u disciplinama 50m slobodno (29.64), 50m leptir (32.34) i 100m leptir (1:24.46). U našem klubu nastupa i paraplivač  Josip Gregov  (2000) koji također ostvaruje vrhunske rezultate te je višestruki osvajač medalja sa PH i niza ostalih natjecanja, kažu iz kluba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...