PROKOCKAO NOVAC Uhićen tata Dino koji je skupio 3 milijuna kuna za bolesnu ženu

Dino Ljutić, čovjek koji je godinama istupao u javnost moleći građane da mu doniraju novac za liječenje teško bolesne supruge, o kojoj smo više puta pisali, uhićen je krajem 2020., uz kaznenu prijavu za prijevaru i pranje novca.

Prema tvrdnjama istražitelja, zlorabio je nešto više od 3,1 milijun kuna prikupljenih donacija. Kako stoji u prijavi, novac je trošio za svoje potrebe, a velik dio iznosa potratio je, sumnjaju, u online kladionicama. Dino Ljutić istražiteljima je priznao svoju ovisnost, no tvrdi kako je na sebe potrošio samo dio novca, piše Telegram.

Njegova supruga doista se teško razboljela tijekom trudnoće s drugim djetetom, a Ljutić je od tada gotovo svakodnevno istupao s apelima za pomoć, dijeleći fotografije i snimke svoje djece te ispijene, izmučene žene. Prema kaznenoj prijavi, sva donirana sredstva koja je prikupio od siječnja 2019. do lipnja 2020., prebacivao je na razne svoje privatne račune.

Teška dijagnoza iz veljače 2017.

Akciju za pomoć supruzi, Ljutić je pokrenuo još 2018. godine. Naime, godinu ranije, u veljači 2017., kada je bila u sedmom mjesecu trudnoće, uspostavljena joj je dijagnoza – karcinom dojke s metastazama na kralježnici. Ljutić se brojnim pismima i porukama obraćao medijima i građanima na društvenim mrežama, detaljno opisujući kako je dijete spašeno hitnim carskim rezom, dok liječnici mami nisu davali puno šanse.

“Nakon poroda, pala je u komu, a kada se nakon tri tjedna probudila, uslijedila je serija epileptičnih napada koji su joj trajno oštetili mozak. Sin, borac je na majku – rođen je kao neurološki rizično dijete s krvarenjem u mozgu i rupičicom na srcu. Dva puta vraćan je na intenzivnu njegu zbog komplikacija, ali nakon 40 dana bolnice izborio se za svoj život”, opisao je 2018. u jednom od svojih istupa Dino Ljutić.

Dugotrajna i jako skupa terapija

Uvjeravao je građane kako će njegova supruga vjerojatno doživotno biti na terapiji. “Kako bolest nije standardna, tako i liječenje zahtijeva više grana medicine i individualni pristup. Neke su nam inozemne klinike za neurologiju poslale ponude za liječenje, ali svi traže da supruga dođe kod njih te ondje bude duže vrijeme, a mi ni novčano ni vremenski, zbog liječenja raka, ne možemo to sve iskombinirati. To su iznosi veći od 300.000 eura.

Mi to sami ne možemo financirati, i od toga smo odustali. Ovdje se radi o pukom preživljavanju i produljivanju života, jer unatoč svemu djeca imaju mamu”, naveo je u jednom od prvih apela za pomoć.

Opisivao je zatim kako i baka i djed pomažu djeci, ali im je majka ipak najvažnija. Za pomoć svojoj supruzi otvorio je i stranicu na Facebooku “Hrabra mama”. Preko nje je također tražio donacije, te izvještavao javnost o stanju svoje supruge. U pomoć su mu se uključili gotovo svi mediji, tisuće građana i organizacija. Promotivne spotove za kampanju ‘Hrabra mama želi živjeti’ snimali su, primjerice, i nogometaši Dinama, uvjereni kako pomažu ozbiljno bolesnoj ženi.

Sredinom prosinca prošle godine, dakle nedugo prije uhićenja, Dino Ljutić javnosti se javio s novim zahtjevom. Rekao je da se stanje njegove supruge pogoršalo, pa je zatražio nove donacije na broj računa koji je objavio.

“Svi mi imamo želje… Najveći poklon koji možete dati nekom je vrijeme i uspomene jer vrijeme ne možete vratiti, a uspomene ostaju za cijeli život. Kupiti vrijeme možemo na više načina. Iako bi se reklo novac ne može kupiti život, činjenica da ga može produžiti, a nekom to znači sve. Za ovaj i buduće Božiće vrijedi se boriti. Nastavimo krug dobrih želja”, apelirao je.

Kako su istražitelji posumnjali u prevaru?

Međutim, istražitelji sumnjaju da je od studenoga 2019. Ljutić počeo trošiti donacije za vlastite potrebe, te kockati. Otkrile su ga bankovne transakcije, odnosno prebacivanje novčanih iznosa s računa na koji su mu građani i tvrtke uplaćivali novac.

Trag novca dalje je vodio i prema on-line kladionicama. Zato su istražitelji zaključili da je doveo u zabludu donatore, pa su Ljutića prijavili za prijevaru i pranje novca. Nakon što je krajem prošle godine uhićen, Ljutić je negirao bilo kakve malverzacije s donacijama. Ipak, priznao je ovisnost o klađenju, piše Telegram.

Što je Ljutić rekao istražiteljima?

“Pola godine nakon što mi se supruga razboljela počeo sam kockati. Bila mi je to neka vrsta ispušnog ventila u tim teškim trenucima koji su nas zadesili. Kada bi supruga i djeca otišli spavati, ja sam uplaćivao novac na on-line kladionice”, kazao je istražiteljima negirajući krivnju. Uvjeravao je kako je većinu sredstava ipak potrošio na potrebe obitelji.

Protiv Ljutića je otvorena istraga, a sud mu je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela odredio istražni zatvor. Ljutićev odvjetnik za Telegram je potvrdio kako su uložili žalbu na tu sudsku odluku. Predlagali su eventualno određivanje neke blaže mjere umjesto istražnog zatvora budući da je on, kao otac i muž, i dalje potreban svojim sinovima i supruzi. Oni su se za sada, kako doznajemo, smjestili kod njezinih roditelja.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...