Šef Židovske općine: “HOS u akciji Maslenica nije sudjelovao, manipulira se poviješću”

Židovska općina Zagreb izvijestila je u petak da je većina klubova zastupnika, uključujući i vladajuće, podržala njihovu inicijativu da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u proceduru zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca. Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus o toj je temi govorio za Dnevnik N1.

Rekao je kako su se na sastanku koji je na tu temu održan svi prisutni složili da se prihvaća ideja.

“Sada slijedi to da u saborsku proceduru probamo provesti zakon o zabrani znakovlja ustaškog režima, NDH i veličanja zločina NDH, revizije povijesti, umanjivanja žrtava koncentracijskih logora i negiranja da su logori smrti u NDH u Drugom svjetskom ratu postojali”, rekao je Ognjen Kraus.

“Ako želi, vlada može donijeti zakon dvotrećinskom većinom”

Koliko će procedura trajati ovisit će o tome kolika će volja postojati, ističe.

“Za mjesec dana ćemo se vjerojatno opet sastati. Prednacrt tog zakona je već izrađen. Ako postoji volja, do ljeta bi se moglo izaći na glasanje pred sabor, i ako postoji volja vladajuće stranke, taj se zakon može izglasati s dvotrećinskom većinom”, kazao je Kraus.

“Ako postoji dobra volja i ako konačno prijeđemo s riječi na djela, to možemo učiniti i razračunati se s najcrnjom poviješću Hrvatske i riješiti to pitanje”, naglasio je.

“Je li moguće da u Njemačkoj postoji organizacija koja nosi kukati križ ili Sieg Heil”, upitao je on.

Na pitanje što bi primjerena kazna bila, kazao je kako bi on govorio o kaznama i događaju.

“Kod nas se svakodnevno odvijaju događaji koji bi se u tome mogli kvalificirati. Prije nekoliko dana u Amruševoj je razbijen kamen spoticanja koji podsjeća na Šaloma Freibergera, posljednjeg zagrebačkog rabina koji je odvezen u logor, samo nekoliko dana nakon postavljanja”, rekao je Kraus i kazao kako je odgovor policije na prijavu tog čina bio sramotan.

Ako želimo biti civilizirana zemlja, moramo to pitanje riješiti, naglašava.

“Ustavni sud je odgovorio na nekoliko upita o ZDS, pa je jasno koja odluka mora biti donesena”, kazao je.

Kaže da HOS na Maslenici nije ni sudjelovao

Što se tiče jučerašnjeg pojavljivanja pripadnika HOS-a na obilježavanju vojno-redarstvene akcije na Maslenici, on kaže kako HOS u toj akciji u ratu nije sudjelovao.

“Na Maslenici HOS nije sudjelovao, bio je zabranjen. Točno se zna kako je HOS organiziran, s kojim namjerama i znakovljem. I general koji je vodio bitku na Maslenici rekao je što o svemu misli, kao i general Ante Gotovina. Mi opet manipuliramo s poviješću kao što se manipulira i s poviješću iz Drugog svjetskog rata”, rekao je.

Za demokratski razvijenu osobu petokraka i ZDS su neusporedivi

Usporedba režima u NDH i onog u Jugoslaviji za njega nije moguća.

“Ako se petokraka i U i ZDS i Sieg Heil mogu uspoređivati s petokrakom – ja to ne mogu prihvatiti. Nitko tko je za mene iole demokratski razvijen ne može to prihvatiti. Jasno je i to da mi stalno kada govorimo o NDH govorimo i o komunizmu. Nisu isto žrtve rasnih zakona i politički neprijatelji. Mi to ne možemo reći. Znamo što se pod rasnim zakonima događalo, a u Jasenovcu je stradalo i 10.000 djece”, kazao je Ognjen Kraus.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...