Stanovnici Posedarja strahuju: “Oko 30 kuća moglo bi ‘otklizati’ prema moru”

Puno kiše i bujičnih voda u posljednjih mjesec dana, pa tri potresa kraj Zadra ovaj tjedan, dovoljan su razlog da vlasnici 30-ak kuća u Posedarju ponovno strepe od odrona.

Njihove su kuće na klizištu, na kojem se veliki odron dogodio prije nepune tri godine. Potporni zid se počeo graditi, ali za njegov drugi dio Općina nema novca, a ovih dana zemlja ponovno klizi.

Novi odron zemlje ispred njihove kuće uplašio je Danku i Slavka i prisjetio ih kako im se dio dvorišta odronio na plažu u ožujku 2018.

“Ja i sada imam jedan strah i mi smo odšli odzdola, mi svaki dan kontroliramo da pogledamo kakva je situacija. A primjećujemo svaki dan da situacija nije baš najbolja. Imovina je u pitanju, ljudi su u pitanju. Evo ovaj sada odron koji se desio, on je na plaži, mogli su proći i ljudi, znate”, kaže Danka Bolić za RTL.

Ono što izgleda kao obični pristupni put kući zapravo je privremeno rješenje, prva pomoć koju su vlasnici napravili kada se prije tri godine na ovdje otvorila zemlja i nastao zemljani procjep. Oni su ovo betonirali, međutim, zemlja i dalje “radi” i ispod je rupa. Kolika, još uvijek ne znaju.

Slavko je odron pokušao spriječiti naslaganim granama.

“Svaku kišu to ide sve bliže i bliže putu. Tako da smo u strahu da se ne bi desilo još veće zlo”, kaže Slavko Bolić.

Prvi dio zida vrijedan 3 milijuna kuna gradi se od listopada, a druga faza, gdje je najnoviji odron, je stopirana. Mještani imaju sve manje nade da će se spriječiti klizanje njihovih kuća prema moru, a ugroženo ih je 30-ak.

“Mi smo neki stavili kuće svoje na prodaju i uopće nema upita. Neke zemlje, tu, prodaju se, cijene su bile od 300 eura, pa na 200,pa niže i uopće nema upita”, kazao je Ivica Klanac.

Projekt za drugi dio zida, duži dio zida od 215 metara odavno je spreman. Dobio je i građevinsku dozvolu, ali potrebnih 13 i pol milijuna kuna za izgradnju Općina nema, pa traži pomoć države.

“Sad je nedavno izišao natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Baš za ovakve slučajeve dodjeljuju 8 milijuna kuna. Znači, mi smo se prijavili, tražimo 6.. Vidjeli smo nedavno potrese u Zagrebu, Petrinji. Nije ni ovo puno drugačije. Ovdje se isto vrlo lako može dogoditi katastrofa kao gore”, kazao je načelnik općine Posedarje, nezavisni Ivica Klanac.

Koliko će dugo Danka svoj mali putni kovčeg, spremljen prije 3 godine za slučaj bijega iz kuće, držati kraj vrata, nitko još ne zna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...